Procesory AMD Ryzen s technologií 3D V-Cache se staly hned po uvedení naprostým hitem mezi hráči. Nárůst kapacity L3 cache umístěním dalších modulů na CCD totiž dokáže výrazně zvednout počet snímků za sekundu ve hrách. Pakliže vám tedy nevadí obětovat některé možnost přetaktování (z bezpečnostních důvodů) a v určitých případech také vysoké boost frekvence, jsou pro vás jako určené, jestli si ve videohrách libujete.

Technologie, která dovede vrhnout stín i na konkurenty s výrazně vyšší spotřebou, byla dosud dostupná pouze pro desktopové procesory. Nicméně, AMD se ji patrně hodlá rozšířit také do herních notebooků. Nejnovější únik provalil existenci a specifikace procesoru Ryzen 9 7945HX3D, který bude v (pěkně drahých) zařízeních pro ty nejzapálenější nadšence.

Mobilní procesory Ryzen 7045 jsou označeny jako Dragon Range a jejich cílovou skupinou jsou právě nejnáročnější uživatelé. Nicméně, AMD hodlá vše posunout ještě o úroveň výš právě s 3D V-Cache. Onen nový high-end procesor poprvé zmiňoval účet na čínské platformě Weibo, který se zabývá technologiemi (později byl příspěvek nejspíš odstraněn), a posléze byly provaleny detailnější podrobnosti díky nálezu leakera Olrak29_.

O procesoru tedy máme informace, že dostane 16 jader postavených na architektuře Zen 4, 32 výpočetních vláken a masivní, 128MB L3 cache. Pyšní se tedy stejnou kapacitou jako desktopový Ryzen 9 7950X, který se u nás prodává s cenou přes 17 tisíc korun. Stejně jako on je vybaven dvěma CCD, což mu umožňuje držet parádní boost takt. Ten může dosáhnout až na 5,4GHz hranici.

Dodatečná cache se totiž rozkládá pouze na jednom z CCD, což znamená, že ono druhé může pracovat na vyšších frekvencích, aniž by to pro čip představovalo bezpečnostní riziko. 3D V-Cache totiž může být náchylná na poškození, když je vystavena nadměrně vysokému napětí či teplotám.

Olrak29_ procesor spatřil uvnitř herního notebooku ASUS ROG STRIX SCAR 17" G733PYV-LL045W, který je v internetovém obchodě uveden s cenou 5 599 australských dolarů. To v přepočtu činí 82 200 Kč. Součástí výbavy počítače je také grafické jádro Nvidia GeForce RTX 4090 16GB a 240Hz displej s rozlišením WQHD.

Server Wcccftech poznamenává, že se v budoucnu setkáme i s dalšími mobilními čipy disponujícími technologií 3D V-Cache. Do notebooků mají dorazit procesory Ryzen 7 7745HX3D (osm jader) a Ryzen 9 7845HX3D (dvanáct jader).