Včera jsme vás informovali o benchmarku prvního procesoru generace AMD Ryzen 7000, který nedisponuje integrovanou grafikou. Dozvěděli jsme se, že by se mohlo jednat o CPU s výborným poměrem cena : výkon, nicméně teď server Tom's Hardware přináší pro některé poměrně smutnou zprávu – Ryzen 5 7500F se stane čínskou exkluzivitou a k nám se nepodívá. Minimálně tedy zpočátku.

Portál cituje své zdroje blízké k záležitosti, podle nichž má procesor debutovat již koncem tohoto měsíce. Po Ryzenu 5 5600X3D, který ale využívá starší platformu AM4, se tak bude jednat o další CPU, které se bude prodávat pouze ve specifickém regionu.

Ryzen 5 7500F bude disponovat šesti jádry a dvanácti vlákny. Tom's Hardware se přitom dozvěděl, že bude pracovat na o něco nižší frekvenci než Ryzen 5 7600. Takt 5 GHz na jednom jádře, který jsme viděli v uniklém benchmarku, tedy dává docela smysl. I tentokrát bude procesor nastaven na 65W spotřebu.

Konkrétní informace o ceně bohužel Tom's Hardware nepřinesl, ale je zřejmé, že bude levnější než další podobně výkonné procesory od AMD s architekturou Zen 4. Podle dřívějších spekulací může stát klidně o 80 dolarů méně než Ryzen 5 7600X, za což může právě absence integrované grafiky.

Ta se sice může hodit při prvotním nastavování počítače, když v něm ještě není dedikovaná grafika, ale většina majitelů CPU řady Ryzen 7000 si samostatnou kartu stejně pořídí. Pro nemalý počet spotřebitelů by tak Ryzen 5 7600F mohl představovat skutečně zajímavou volbu. Testy navíc poodhalily, že je s Ryzenem 5 7600X výkonnostně na přibližně stejné úrovni.