Od té doby, co si na internet našly cestu první informace o Desktop Kitu s označením 4700S od AMD, se spekuluje o tom, jestli nemá něco společného s novou generací konzolí. Společnost AMD dodává čipy jak pro Xbox Series X/S, tak i pro PlayStation 5, a novinka s označením 4700S je osazena procesorem s víceméně shodnými parametry, jako mají konzole.

Desktop Kit je v podstatě stavebnice počítače, jedná se o základní desku s procesorem (a chladičem) a operační pamětí. Stačí připojit zdroj, grafickou kartu, disk a máte funkční počítač. Nebo si můžete počkat, až někdo PC sestrojí za vás. Podle informací serveru Tom’s Hardware aktuálně vzniká na 80 sestav na bázi 4700S od různých výrobců. V Asii už se dá volně koupit i samotný Desktop Kit. Díky tomu se na internet dostaly detailní fotky a informace o parametrech, které do jisté míry potvrzují hypotézu o využití SoC z konzolí. 

AMD 4700S Desktop Kit je osazen 7nm čipem založeným na architektuře Zen 2 s 8 jádry a 16 vlákny a operační paměť tvoří 8 GB nebo 16 GB GDDR (namísto obvyklejší DDR4) obdobně jako u konzole PlayStation 5. Jediný výraznější rozdíl spočívá v tom, že SoC v Desktop Kitu má deaktivované GPU.

Nabízí se tak teorie, že AMD pro svou mini PC stavebnici recyklovala čip s defektním grafickým jádrem, který byl původně určený pro konzoli PlayStation 5. V době, kdy trh počítačových komponent sužuje polovodičová krize, rozumný a ekologický krok. 

V této souvislosti se sluší připomenout zprávu ze září minulého roku o tom, že Sony omezuje odhad výroby z 15 milionů kusů PlayStationu 5 na 11 milionů. Důvodem měly být obtíže s výrobou SoC, při které vznikalo více defektních kusů, než je běžné. Sony nicméně důvody snížení počtu kusů konzole dementovala. 

Přečtěte si také: Žádné problémy při výrobě PS5. Sony uklidňuje fanoušky

Zda jde o recyklované čipy z výroby PS5, neodpověděl jasně ani zástupce AMD: „AMD 4700S Desktop Kit je jedinečným řešením navrženým pro mainstreamový trh. Díky výkonnému vícejádrovému procesoru se hodí na multi-tasking, kancelářskou práci a nenáročné 3D aplikace.“

Skutečně nečekejte, že byste si z Desktop Kitu postavili kompaktní herní PC. Základní deska nabízí jen jeden PCIe x16 slot (x4 Gen), takže počítač nelze osadit nějakou skutečně výkonnou grafickou kartou. Mezi podporovanými grafickými kartami jsou uvedeny tyto modely: Radeon 550, RX 550, RX 560, RX 570, RX 580, RX 590 a GeForce GT 710, GT 1030, GTX 1050, GTX 1050 Ti, GTX 1060.

Cena ani dostupnost nejsou k dispozici. V Asii se sestavy sestavené na základě 4700S prodávaly v přepočtu od 7 do 15 tisíc korun v závislosti na konkrétní konfiguraci.