Společnost AMD má v poslední době tendenci dělat hromadu chyb napříč různými materiály. Nedávno to vypadalo, že tento výrobce hardwaru skrze svůj oficiální web omylem provařil datum vydání procesorů Ryzen 7000X3D, avšak později se ukázalo, že to by pouhý omyl. Podobná situace se opakuje i nyní, a to se stejnou řadou CPU.

Hned po vydání procesorů Ryzen 7000X3D se spekulovalo o tom, jak to vlastně bude s jejich manuálním přetaktováním. Vícero zdrojů uvádělo, že tuto možnost jako uživatelé mít nebudeme, a to kvůli riziku poškození L3 cache, která je naskládaná na jednom z CCD. Ta je totiž velice náchylná na nestandardní napětí a vyšší teploty, což je taky nejspíš důvodem pro snížení hodnoty Tjmax z 95 °C na 89 °C.

Bylo tedy docela překvapivé, když se zničehonic na oficiálních stránkách všech tří těchto procesorů (v sekci o jejich parametrech) objevila informace, že jsou odemčeny pro přetaktování. Zmínka ale byla krátce nato odstraněna, z čehož lze usoudit, že AMD pravděpodobně udělalo jen další chybu.

Podpora manuálního přetaktování je tedy stále nepravděpodobná. Pokud byste ale chtěli z těchto procesorů po jejich koupi vytěžit ještě vyšší frekvence, bude možné je přetaktovat pomocí technologie Precision Boost Overdrive (PBO). Chybět by navíc neměla ani podpora vychytávky zvané Curve Optimizer, která je nejčastěji využívána pro optimální podvoltování procesorů.

V současné době bohužel stále nemáme žádné podrobnější informace o datu vydání či ceně. AMD prohlásilo, že procesory Ryzen 7000X3D zamíří na pulty obchodů už někdy v únoru, ale detailnější už nebylo.