V rámci technologického veletrhu CES 2023 obohatilo AMD svou řadu procesorů Ryzen 7000 o trojici kousků vybavených 3D V-Cache. Díky této technologii podávají CPU Ryzen 7000X3D ve hrách mnohem lepší výsledky než jejich klasické varianty představené v září.

AMD nyní doplnilo na své internetové stránky detailnější specifikace nových procesorů. Údaje o frekvencích, kapacitě cache a spotřebě jsme pochopitelně znali už od samotné prezentace, ale třeba taková hodnota Tjmax, tedy maximální teploty, které může procesor dosáhnout, aby z bezpečnostních důvodů nesnižoval svůj výkon, je pro nás novinkou.

Hodnota Tjmax u řady Ryzen 7000X je nastavená na 95 °C a AMD tvrdí, že při této teplotě mohou procesory běžet permanentně, aniž by utrpěly jakékoliv poškození. Plus je u nich zcela normální, aby se při opravdu náročných operacích k těmto číslům dostaly – jsou tak zkrátka navrženy. Procesory Ryzen 7000X3D však mají tuto hranici sníženou o 6 °C a jejich Tjmax tedy činí 89 °C. Důvodem pro tento krok má být nestálá povaha 3D V-Cache, která je rozložena pouze na jednom ze dvou CCD, a vysoké teploty či vysoké napětí mohou klidně vést i k poškození čipu (to je mimo jiné důvod, proč zřejmě nebude možné procesory manuálně přetaktovat).

Procesory Ryzen 7000X3D také budou dodávány v mírně odlišné krabičce. Její přední strana bude tvořená jasně oranžovými a stříbrnými prvky, a navíc nebude ani chybět text „AMD 3D V-Cache Technology“. Na design se můžete podívat níže (stejně tak na tabulku specifikací, kde najdete i zmíněný Tjmax).