Už několik týdnů se traduje, že AMD během Gamescomu představí nové grafické karty Radeon RX 7800 XT a Radeon RX 7700 XT, přičemž nedávná vyjádření samotných zástupců společnosti tomu čím dál více nasvědčují.

Kupříkladu začátkem srpna prohlásila generální ředitelka firmy, že v tomto kvartálu proběhne debut nových RDNA 3 karet pro nadšence. Použití množného čísla přitom jasně potvrzovalo, že půjde alespoň o dva modely. Nyní na „významná oznámení“ láká také senior viceprezident AMD a šéf oddělení zabývajícího se grafickými kartami Scott Herkelman. V jeho příspěvku tentokrát specificky stojí, že prezentace proběhne během Gamescomu.

„Připojte se prosím k týmu AMD Radeon příští týden na veletrhu Gamescom, kde se dočkáte dalších významných oznámení našich produktů,“ napsal Herkelman na X. „Pokud se dostanete do Německa a budete jedním z několika set tisíc návštěvníků jedné z největších herních akcí, doufám, že si s vámi popovídám osobně!“ dodal.

Gamescom jako takový bude probíhat od 23. srpna v německém Kolínu nad Rýnem. Co se pak konkrétně týče programu červeného týmu, ten má vše důležité naplánováno na 25. srpna. Klíčovou součástí bude takzvaná „AMD Highlight Show“, kde vystoupí právě Scott Herkelman po boku Franka Azora (šéfa herních řešení v AMD). Zahájena bude v 17:00 a trvat má půl hodiny.

AMD Radeon RX 7800 XT bude disponovat čipem Navi 32 v konfiguraci se 60 výpočetními jednotkami a 64MB Infinity Cache. K tomu dostane 16GB paměť, jež využije 256bitovou sběrnici, což ve finále poskytne propustnost 576 GB/s. Cena se očekává někde mezi 549–599 americkými dolary. Více detailů, které vyplynuly z nedávného úniku a lze je brát jako maximálně důvěryhodné, jsme rozebírali zde.