Web Videocardz zveřejnil fotografie a informace ohledně nového AMD 4800 S Desktop Kitu, který bude obsahovat procesor s konzolovým čipem. Ještě před uvedením detailů bych vás rád seznámil s tím, co vlastně takový Desktop Kit je. Jedná se de facto o mini PC, který obsahuje základní desku s pamětí RAM a procesorem, jehož součástí je chladič a integrovaná grafická karta.

Předchůdcem nadcházejícího kousku z dílny AMD byl 4700S Desktop Kit, který disponoval stejnojmenným osmijádrovým procesorem s architekturou Zen 2. Ve specifikacích, které web Videocardz obdržel, stojí zmínka právě o této architektuře. To znamená, že 4800S může být více taktovaný 4700S, ale ve hře je i možnost, že se bude jednat o úplně jiný SoC (System on a Chip).

Právě 4700S využíval SoC s názvem Ariel, který rovněž využívá i Sony pro konzoli PlayStation 5. AMD však vyrábí i SoC s architekturami Zen 2 a RDNA 2, které využívají konzole od Microsoftu, první z nich najdeme u Xbox Series X a druhou u Xbox Series S. „4800S by mohl využívat čip pro Xbox, ale v tuto chvíli to nemůžeme potvrdit,“ tvrdí Videocardz.

Mezi 4700S a 4800S však můžeme zaznamenat klíčové rozdíly. 4800S by měl disponovat technologií PCIe čtvrté generace, díky čemuž bude podporovat Radeon RX 6600. Jeho předchůdce však disponoval pouze druhou generací PCIe, která umožnila vstup pro grafické karty střední třídy, jako například GeForce GTX 1050 nebo Radeon RX 560.

Zájemci mohou mít radost i z toho, že 4800S bude mít slot na M.2 SSD disk a Wi-Fi kartu, což z něj udělá zcela použitelnou desktopovou sestavu. Také je dobré zmínit, že nechybí ani podpora pro AM4 chladiče procesorů.

Novinka by měla být uvedena do prodeje v prvním čtvrtletí roku 2022. Výrobcem bude MSI a bude dodávána s grafickou kartou PowerColor Radeon RX 6600.