Během technologického veletrhu MWC 2023, který proběhl koncem února letošního roku, představil americký čipový gigant ambiciózní projekt s názvem Snapdragon Satellite. Podobně jako další významní hráči na poli chytrých telefonů si totiž uvědomil, že satelitní komunikace je pro mnohé lákavou vychytávkou. Vhod může přijít například milovníkům sportů v přírodě, jež se často pohybují v místech bez klasického mobilního signálu.

Snapdragon Satellite měl umožnit zasílání a přijímání zpráv skrze satelitní síť a Qualcomm přitom hovořil o pokrytí „od pólu k pólu“. Mít určitou formu bezpečnostní pojistky pro případy nouze zní skvěle, což je jeden z důvodů, proč byl celý projekt považován za vysoce ambiciózní. Jedním z argumentů byla také partnerství s předními výrobci smartphonů, jako jsou Xiaomi, Honor, Motorola či Oppo.

Technologie má ale nejistou budoucnost. Qualcomm totiž ukončil partnerství se společností Iridium, která mu zprostředkovávala připojení k satelitům.

Obě strany prý Snapdragon Satellite úspěšně vyvinuly a představily, ale výrobci chytrých telefonů službu neintegrovali do vlastních zařízení. Na tom ostatně něco bude, když jsme od MWC 2023 o Snapdragon Satellite prakticky neslyšeli vůbec nic.

„I když jsem zklamaný, že toto partnerství nepřineslo okamžité ovoce, věříme, že směr, kterým se odvětví ubírá, je jasný a směřuje k většímu rozšíření satelitního připojení ve spotřebitelských zařízeních,“ komentoval situaci generální ředitel Iridium Matt Desch.

Qualcomm ve své vyjádření uvedl, že výrobci smartphonů dávají přednost řešením založených na standardech.

„Očekáváme, že budeme i nadále spolupracovat s firmou Iridium na řešeních založených na standardech, zatímco ukončíme úsilí o proprietární řešení, které bylo představeno na začátku tohoto roku," uvedla společnost,“ prohlásil.