Na konci května jsme vás informovali o ohlášené funkci vyhledávače Google. Souhrn vygenerovaný umělou inteligencí měl pomoct najít výsledky pro mnohem složitější vyhledávané výrazy. Potom, co se ale k testování novinky dostala zahraniční média, hlásí zklamání. Než se totiž souhrn vůbec vygeneruje, zvládnou často to, co hledali, ručně najít v nabízených odkazech.

Pamatujete si, jak dlouho trvalo, než se vám načetly výsledky vyhledávání na Googlu? Asi ani ne. Vyhledávač vám totiž miliony stránek najde a seřadí během zlomku sekundy. Při testování redakcí serveru The Verge vytvoření generovaných souhrnů na krátké jednoslovné až dvouslovné dotazy trvalo kolem tří sekund. Složitější dotazy zabraly i více než pět sekund času.

Frustrující navíc je, že funkce někdy místo vygenerovaného obsahu vrátí chybu. I vrácení chyby ale trvá více než pět sekund. Odpověď je navíc často plná dalších informací, na které se dotaz explixitně neptá. Fakticky se tak vaše čekání prodlužuje kvůli generování textu, který dodává informace na které jste se v dotazu neptali.

Navíc funkce zatím ani zdaleka není tak schopná, jak Google na konferenci I/O sliboval. Když se The Verge zeptalo, kde koupit hru „Tears of the Kingdom“, místo přehledného doporučení eshopů se před generovanou odpověď vecpalo několik sponzorovaných odkazů. Odkazy na eshopy, kde lze hru koupit, navíc nesměřovaly na stránku se hrou samotnou. Museli byste ji tak hledat zvlášť.

Je nutné zmínit, že funkce je stále pouze testována a Google si tak ještě zaslouží čas na vylepšování. Současný technický stav ale uklidňující není.