„Reddark“. Tak takové jméno nese dnešní (12. 6. 2023) rebelie na Redditu. Tisícovky subredditů byly vypnuty na protest proti zpoplatnění API přístupu pro vývojáře třetích stran. Ti ji mohli dosud využívat bezplatně. Kvůli zpoplatnění končí nejpopulárnější klient třetí strany, Apollo (více v článku zde).

Až do této změny používaly aplikace třetích stran, které byly zaměřené na zisk, naše rozhraní API zdarma, což pro nás znamenalo značné náklady. Samozřejmě máme možnost je zcela zablokovat, ale víme, že aplikace třetích stran jsou pro ekosystém Redditu cenné, a žádáme je, aby své náklady hradily. Podle našich jednoduchých výpočtů to mohou udělat za méně než 1 dolar/uživatel/měsíc,“ řekl ke zpoplatnění Reddit.

Tvůrce Appolo přitom pro svou aplikaci mluvil o ceně kolem 2,5 dolaru na uživatele na měsíc. Spekulace mluví o tom, že krok ve skutečnosti necílí především na ty, kteří přístup k API zneužívají, ale právě i na aplikace třetích stran, jako je Apollo. Reddit u nich totiž přichází o peníze z reklamy. Nacenění je navíc podle mnohých daleko nad cenou, na kterou může platformu dotaz vyjít.

Podle streamu na Twichi, který současnou situaci monitoruje, na protest proti zpoplatnění moderátoři v době psaní článku přepnuli 7 199 subredditů na soukromé. Ačkoliv se číslo mezi celkovými 2,8 miliony subredditů může zdát nicotné, celkem tyto subreddity dají dohromady 2,5 miliardy členů. Najdete mezi nimi i známe r/gaming, r/science, r/aww, r/music nebo r/funny. Vypnul se i náš český subreddit r/czech. Reddit kvůli akci dokonce zažil technické problémy a mnohé funkce nebyly dostupné vůbec.