Twitter není jedinou sociální sítí, která si došlapuje na uživatele své API. Teď ho následuje Reddit, který se rovněž chystá funkci pro vývojáře zpoplatnit. Christian Selig, vývojář populárního klienta aplikace, Apollo, se nechal slyšet, že pokud zpoplatnění bude vypadat tak, jak jej Reddit nyní navrhuje, jeho aplikace bude muset skončit.

Stroje nemohou pročítat webové stránky stejně jako my, lidé. Proto některé platformy nabízejí tzv. API, která umožní programu interagovat s jejich obsahem. Právě API využívala aplikace Apollo, aby získala data z Redditu a mohla vám je zobrazit.

Selig prý kontaktoval Reddit se svými obavami. Sociální síť podle něj plánuje za každých 50 milionů API dotazů účtovat vývojářům 12 000 dolarů, v přepočtu asi 270 000 korun. Apollo podle Seliga jen za poslední měsíc odeslalo přes sedm miliard dotazů, což by po zpoplatnění znamenalo účet v hodonotě 1,7 milionu dolarů, v přepočtu přes 37 milionů korun. Takové zpoplatnění si Appolo ale dovolit nemůže.

„V případě aplikace Apollo využívá průměrný uživatel 344 dotazů denně, tedy 10,6 tisíc měsíčně,“ napsal Selig. Jeden uživatel by ho tak ve vyúčtování stál něco kolem dvou a půl dolaru (v přepočtu 55 korun), předplatitelé přitom za měsíc zaplatí jen 1,5 dolaru (v přepočtu 33 korun). Ani kdyby tak Apollo zrušilo svou bezplatnou verzi, nedokázalo by za API zaplatit.

Reddit zpoplatnění API ohlásil už v dubnu. Mělo předejít tomu, aby velké technologické společnosti bezplatně získávaly data pro své modely umělé inteligence bez přínosu pro sociální síť. Ačkoliv se tak změna projektů, jako je Appolo, týkat neměla, přesto je pro některé likvidační.

Seligův příspěvek na Redditu má teď přes 145 000 upvotů a 14 000 komentářů. Někteří uživatelé spekulují o tom, že nacenění je tak agresivní právě proto, aby eliminovalo klienty třetích stran. Platforma prostřednictvím nich totiž nedokáže uživatelům zobrazovat reklamy či analyzovat jejich chování.