Článek vznikl v rámci placené spolupráce: Doba se mění a ve světě počítačového hardwaru to jde znát dvakrát tak dobře. Nároky aplikací, počítačových her, nebo dokonce operačních systémů jako takových se neustále zvyšují a se zastaralými komponenty může i banální práce brzy přejít ve frustraci. A to z dlouhodobého hlediska rozhodně není dobré pro duševní zdraví. 

Jen máloco dokáže pokazit čas u počítače více než pomalé načítání programů, zdlouhavé otvírání větších souborů nebo občasné záseky. Určitě by nás nepřekvapilo, kdyby ti z vás, co se s těmito nesnázemi potýkají, už uvažovali nad pořízením zbrusu nové sestavy. Ve spoustě případů se ale dá problém vyřešit i daleko hravějším, a především levnějším způsobem. Třeba upgradem na SSD disk.

Dny, kdy byla SSD úložiště pouze pro fajnšmekry, jsou dávno pryč. I kvalitnější vysokokapacitní disky už lze nyní sehnat za příjemnou cenu. Dokonce i SSDčka vybavená chladičem nebo parádní softwarovou podporou – třeba takový Samsung 990 PRO 1TB Heatsink – nestojí tolik. Vzhledem ke všem benefitům, které přináší, se navíc z SSD disků stala v podstatě nutnost. Podívejme se tedy na pět důvodů, proč byste měli svému počítači jeden takový dopřát a proč se vyplatí zrovna Samsung 990 PRO 1TB Heatsink.

POHÁDKOVĚ RYCHLÝ START POČÍTAČE

Po přechodu ze staršího pevného disku (HDD) na moderní SSDčko může počítač působit, jako byste ho polili živou vodou. A poznáte to už při samotném spouštění. Operační systém na pomalé HDD prostě nepatří, tedy pokud si nechcete po stisknutí napájecího tlačítka ještě zajít uvařit kávu, přichystat něco dobrého k snědku a pak teprve přijít ke stále nabíhajícímu počítači. SSD disk Samsung 990 PRO 1TB Heatsink dovede stáhnout dobu načítání operačního systému z několika minut na pouhé sekundy. K počítači tak nebude nutné chodit už čtvrt hodiny před mítinkem, aby se vůbec stihnul včas zapnout.

ULTRA RYCHLÉ PŘENOSY SOUBORŮ

Často kopírujete, přepisujete nebo mažete kvanta souborů? Pak už je opravdu čas na HDD zapomenout. Zatímco mainstreamové pevné disky dokážou pracovat s rychlostmi v řádu stovek MB/s, SSD disky nemají problém číst a zapisovat data několikatisícovou rychlostí. Konkrétně Samsung 990 PRO 1TB Heatsink se pyšní okouzlující rychlostí zápisu – až 6 900 MB/s – a ještě lepší rychlostí čtení, která činí až 7 450 MB/s. Hodinové video v rozlišení 4K o velikosti 20 GB se tak teoreticky může z jedné složky do druhé překopírovat za půl minuty. No není to úžasné? S tím se samozřejmě pojí i celkové zvýšení pracovní efektivity – data se rychleji načítají, takže ve finále nestrávíte tolik času zbytečným čekáním.

HRANÍ HER BEZ ZBYTEČNÉHO NERVOVÁNÍ

Strávit pět či více minut u načítací obrazovky, když si po náročném dni v práci chcete konečně odpočinout u videohry, dokáže pěkně vyvést z míry. Pomalé načítání může být ještě větším problémem u některých kompetitivních titulů, kde na rychlosti závisí výběr postavy. Samsung 990 PRO 1TB Heatsink vám naštěstí dokáže zajistit, že se do lobbíček budete připojovat mezi prvními. Nechybí mu navíc ani podpora novodobé technologie DirectStorage, která u vybraných PC titulů zkracuje dobu načítání ještě výrazněji. Do vyparáděných gamingových sestav se disk navíc hodí i díky RGB podsvícení.

MIMOŘÁDNĚ TICHÝ CHOD

Zakládáte-li si na maximálním možné tichosti sestavy, je vhodné se zbavit jakéhokoliv hardwaru, který využívá mechanické součástky, aniž by to bylo nutné. Konkrétně v případě úložišť není nutné používat hlučné, stále kmitající HDD disky, když jsou k dispozici rychlejší alternativy, ktseré za žádnou cenu neuslyšíte. Jelikož Samsung 990 PRO 1TB Heatsink není složen ze žádných pohyblivých součástek, nebude zbytečně vytvářet hluk. Po konstrukční stránce je zařízení naopak velice kompaktní a využívá standardu M.2, jehož popularita neustále roste.

PŘÍPRAVA NA BUDOUCNOST

Programy, videohry nebo operační systémy, jak je známe, se během posledních let výrazně změnily. Uživatelům sice ve většině případů přináší lepší požitek, ale už zpočátku zmíněná rostoucí náročnost jde opravdu znát. Nejenže se s SSD disky výrazně zrychluje doba načítání, ale co víc, situace je v některých případech tristní, že aplikace či hry už před staršími pevnými disky varují a důrazně nedoporučují jejich použití. Lze navíc očekávat, že tento trend bude postupně pokračovat, a tudíž lze HDD disky v klientských počítačích pomalu považovat za minulost.

Samsung 990 PRO 1TB Heatsink je z hlediska dlouhověkosti ideální a lze ho tudíž považovat za smysluplnou investici do budoucna. Když na něj přejdete nyní, nemusíte se bát, že ho za pár let budete muset vyměnit za nový. Nejenže se totiž pyšní životností 600 TBW, která značí, že můžete přepsat až 600 TB souborů, než dojde k omezením, ale také je vybaven efektivním chladičem, zajišťujícím ochranu před přehříváním. Životnost tedy v žádném případě nebude ohrožena vysokými teplotami. Stav disku je navíc monitorován softwarem Samsung Magician, jenž současně zajišťuje i výkonnostní optimalizace.