Nokia plánuje už tento rok na Měsíci zprovoznit 4G síť. Chce pomoct s dalšími objevy a sloužit i lidským návštěvníkům, kteří se na povrch Měsíce podívají v rámci mise Artemis. Ta plánuje lidi na povrch našeho jediného přirozeného satelitu dostat poprvé od roku 1972; tedy po více než padesáti letech.

Na Měsíc se první součásti plánované sítě dostanou na raketě SpaceX v přistávacím modulu Nova-C vyrobeným americkou společností Intuitive M+achines. Tento modul s sebou nese kromě 4G antény i rover. Právě pro komunikaci mezi modulem a tímto roverem bude první LTE spojení na Měsíci sloužit.

Technologie má podle Nokie vydržet extrémní podmínky, které ve vesmíru panují. Připravena má být také v budoucnu jako propojená síť zajišťující komunikaci mezi astronauty i komunikaci s řízením letového provozu. Navíc bychom se díky ní mohli dočkat živých přenosů z Měsíce ve vysoké kvalitě.

Pokud je hardware Nokie opravdu připraven, raketa by se s ním na Měsíc mohla opravdu vydat už tento rok. Především tak nejspíš bude záležet na tom, zda odklady nezpůsobí Intuitive Machines. Nokia navíc není jedinou firmou, která se na misi Artemis podílí. Například Rolls-Royce pracuje na nukleárním reaktoru, který by měl astronauty na Měsíci zásobovat energií.