Na vrcholu trendu „metaverza“ Microsoft slíbil, že do jeho služby Teams používané především pro firemní a školní účely přibudou 3D avataři. Uživatelé tak měli dostat alternativu k běžným videohovorům, když třeba zrovna nejsou upravení nebo webkameru vůbec nemají. Teď se konečně funkce dočká široká veřejnost.

Podle aktualizace Microsoft 365 Roadmap, která shrnuje informace o plánovaných časech vydání nových aktualizací, se novinka k uživatelům začne dostávat v květnu/máji. Funkce ohlášená už v roce 2021 tak poprvé dostává datum vydání. Dosud si ji mohla předběžně vyzkoušet jen hrstka vybraných.

Avatar si sami vytvoříte a na videohovorech vás pak bude moct reprezentovat, aniž byste potřebovali webkameru. Modle Microsoftu bude vaše podobizna přirozeně animovaná podle toho, jak mluvíte. Dostupné by také měly být emotikony. 3D postava tak na „kameru“ třeba prsty naznačí srdce.

Microsoft má ale v plánu jít se 3D avatary ještě dál. Časem by chtěl v rámci spolupráce s Metou nabídnout skupinové hovory, které by se celé odehrávaly ve 3D prostředí. Zájemci by se tak s pomocí headsetu pro virtuální realitu mohli i z domu účastnit virtuálních schůzek, které budou mnohem osobnější než nyní.

Funkce měla původně vyjít už minulý rok, zpoždění nabrala nejspíš i kvůli propouštění, které se v Microsoftu nejvíce dotýká právě projektů metaverza.