Google Project Zero je tým specialistů, kteří hledají zranitelnosti nového hardwaru i softwaru, aby mohly být opraveny dříve, než začnou být zneužívány za nekalými účely. Tento tým teď publikoval zprávu o čipsetech Exynos, které vyvíjí Samsung. Celkem na nich od konce minulého roku našel 18 zranitelností.

Čtyři z nich jsou ale zvlášť závažné, hackerům totiž umožňují na dálku ovládat prakticky kterýkoliv postižený mobil, stačí jim k tomu znát pouze telefonní číslo. Pokročilí hackeři by podle Google mohli „rychle vytvořit software zneužívající zranitelnosti, který by umožňoval tiché a vzdálené napadení postižených zařízení“.

Seznam postižených zařízení vypadá následovně: Samsung Galaxy S22, M33, M13, M12, A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04, Google Pixel 6 a Vivo S16, S15, S6, X70, X60 i X30. Navíc jsou postiženy všechny chytré hodinky využívající čipset Exynos W920 (např. Galaxy Watch 4 a 5) i auta s čipsetem Exynos Auto T5123. Google Pixel 7 už dostal bezpečnostní aktualizaci, která problém řeší.

Pokud vlastníte kterýkoliv z postižených modelů, máme pro vás provizorní řešení, jak se proti zranitelnosti bránit. Stačí si vypnout volání přes WiFi a VoLTE. Na kvalitě hovorů to možná poznáte, ale jde pouze o krátkodobé opatření. Funkce si můžete zapnout, až přijde bezpečnostní aktualizace.