Grafická karta Nvidia GeForce RTX 4090 je symbolem náročnosti už sama o sobě, nicméně pokud byste chtěli zajít ještě do většího extrému, nabízí se řada zajímavých modelů od partnerů Nvidie. Většinou jsou omezené pouze na asijský trh, ale i tak je rozhodně zajímavé se na ně podívat. Výrobou mimořádně high-end karet je proslulý například GALAX, nicméně teď se k němu přidává i společnost ZOTAC.

Na čínském trhu tento výrobce uvedl model RTX 4090 PGF, který je dlouhý 381 mm. Jen pro srovnání: Founders edice RTX 4090 měří na délku pouhých 304 mm, což z ní dělá o zhruba 20 % menší kousek. Co se týče designové stránky, novinka od ZOTAC se pyšní černobílým provedením se čtyřmi RGB zónami, jejichž vlastnosti lze nastavit prostřednictvím softwaru.

Jak jste si již mohli všimnout, chlazení zajišťuje trojice ventilátorů, které jsou 11cm (jde o nadprůměrnou velikost ve srovnání s dalšími modely). Kromě nich ale karta disponuje také odpařovací komorou a teplo je odváděno i prostřednictvím kovových desek.

Chlazení tohoto typu má samozřejmě svůj důvod – s modelem si totiž mohou vyhrát i nadšenci do overclockingu. Bez manuálního přetaktování je model schopen posunout frekvenci grafického jádra až na 2 625 MHz přepnutím na OC BIOS, ve standardním nastavení dosahuje boost frekvence hodnoty 2 580 MHz. RTX 4090 běžně boostí na 2 520 MHz, takže takty jsou další oblastí, kde bylo dosaženo značného posunu. Karta dovede pracovat až s 525W TDP.

Co se týče ceny a dostupnosti, RTX 4090 PGF je exkluzivní pro čínský trh, kde se prodává s cenou 17 599 jüanů. To v přepočtu představuje asi 53 600 Kč bez DPH.