Co se týče energetické efektivity, grafické karty Nvidie z generace Ada Lovelace v boji jasně poráží modely Radeon RX 7000 od AMD. To se přitom týče jak spotřeby při hraní, tak i v nečinnosti, když je karta připojená k monitoru. Nicméně, energeticky náročný Radeon RX 7900 XTX je možné přimět k hltání výrazně méně elektřiny jednoduchým fíglem.

Uživatelé si hned po vydání dražších modelů architektury RDNA 3 začali stěžovat na zvýšenou idle spotřebu, která je výrazně horší, když má člověk PC setup s několika monitory, jež mají ještě k tomu vysokou obnovovací frekvenci. Podle serveru ComputerBase pak může spotřeba v nečinnosti klidně přesahovat 100W hranici.

Redaktoři tohoto německého portálu přešli na nový systém měření spotřeby, který je přiměl k tomu, aby znovu provedli testy grafických karet. Zařízení s názvem Powernetics V2 však nebylo jedinou změnou v testovací sestavě. ComputerBase také přešlo na monitor s podporou VRR – variabilní (proměnlivé) obnovovací frekvence – a přitom zjistili, že díky ní mohou Radeony hltat výrazně méně energie.

Wolfgang Andermahr z portálu ComputerBase poznamenává, že namísto původní spotřeby v nečinnosti, která přesahovala hranici 100 W, klesla tato hodnota na 24 W se zapnutou technologií Adaptive Sync na 144Hz UltraHD monitoru. To se přitom týče jak sestav s jedním monitorem, tak i se dvěma.

Redaktorům se navíc povedlo situaci reprodukovat s různými monitory a různými počítači. To stejné, byť s výrazně menším rozdílem mezi stavy zapnuto a vypnuto, lze zaznamenat také v případě řady Radeon RX 6000.

Stručně řečeno, pakliže vlastníte grafickou kartu architektury RDNA 3 nebo RDNA 2 a současně monitor s podporou variabilní obnovovací frekvence, je vhodné zvážit zapnutí Adaptive Sync. Snížením spotřeby to totiž může ušetřit vaši peněženku.