O víkendu proběhl v Praze kutilský festival Maker Faire, na němž byla přítomná i výprava z naší redakce. Prošli jsme si všechny pavilony, popovídali si s několika makery a dozvěděli se řadu zajímavých informací o určitých vynálezech souvisejících s technologiemi. Jeden z projektů nás ale ohromil natolik, že jsme si prostě nemohli odpustit si o něm zjistit co nejvíc: jde o recyklaci jednorázových e-cigaret velice originálním způsobem.

Jednorázové elektronické cigarety či vaporizéry mohou představovat velký problém pro naši přírodu. Například produkty značky Elfbar, které jsou populární zejména mezi mladými, pohání lithium-iontové baterie, respektive akumulátory. To se samozřejmě týká i řady konkurenčních cigaret. Právě kvůli obsahu těžkých kovů je jejich recyklace velice náročná, nicméně výrobci, kteří chtějí ušetřit, si s tím hlavu zrovna nelámou. Kreativní řešení toho vážného ekologického problému přináší žáci osmé třídy na Základní škole Kunice s projektem Re-vape.

TechFeed se od iniciátorů Viktora a Kryštofa dozvěděl, že je týdně na skládkách evidováno asi 1,3 milionu jednorázových elektronických cigaret, avšak recyklováno je ve finále asi jen 30 % z nich. Proto žáky napadlo využít jejich „vnitřnosti“ způsobem, který z použitých cigaret udělá využitelnou věc a zároveň může přijít vhod zcela každému, klidně i nekuřákovi. Jde o powerbanky.

Re-vape se soustředí na výrobu powerbank z již jinak nepoužitelných e-cigaret tohoto typu. Proměna je možná právě díky využití lithium-iontových baterií, které lze zpětně dobíjet. Asi je vám jasné, že do malého „vapíku“, jak bývají produkty často označovány, nevměstnáte baterii, která by vám dokázala nabít smartphone z nuly na sto. Viktor také produkt prezentoval jako „poslední záchranu“, kterou lze využít v případě, kdy vašemu telefonu hrozí kompletní vybití. Plnohodnotnou powerbankou se ale může stát pro chytré hodinky, sluchátka nebo obdobné příslušenství, které nedisponuje tak velkou baterií jako dnešní mobily. Díky své nízké hmotnosti a malým rozměrům navíc funguje jako skvělý společník do kabelky, ledvinky nebo kapsy od kalhot. Dvojice paralelně zapojených „li-ionek“ dokáže poskytnout kapacitu lehce přes 1 100 mAh.

Výrobní proces spoléhá jak na ruční práci, tak i na moderní technologie. V prvé řadě je nutné upravit vnitřní konstrukci elektronické cigarety a následně vyměnit náústek za hlavičku, na níž najdeme porty USB-A a USB-C. Ta je vytvořená s pomocí 3D tiskáren. Viktor nám sdělil, že celková práce člověka na přeměně jednoho použitého kusu v plně funkční powerbanku – nepočítáme čas, kdy sama pracuje 3D tiskárna a bereme v úvahu, že už jsou hotové všechny potřebné digitální modely pro její činnost – zabere přibližně 20 minut. Během festivalu Maker Faire si zájemci mohli jednu takovou powerbanku z e-cigarety pořídit za 149 korun.

Co si o myšlence myslíte vy? Dejte nám vědět do komentářů! Projekt Re-vape mezitím můžete podpořit na Instagramu.