Discord je místem, které kdysi vzniklo primárně pro komunikaci mezi hráči, nicméně dnes se jedná o platformu oblíbenou mezi zájmovými komunitami, firmami nebo nejrůznějšími organizacemi. Každý uživatel na něm vystupuje s libovolným jménem a přiděleným čtyřmístným identifikátorem, který si mohou přizpůsobit pouze předplatitelé Discord Nitro. Toto ID ke službě patří de facto neodmyslitelně, a tudíž možná bude pro některé nezvyk, že se jej Discord brzy zbaví.

O novince včera skrz blogový příspěvek informoval spoluzakladatel a technický ředitel platformy Stanislav Vishnevskiy. Uživatelská jména si mají projít velkou proměnou, jejímž cílem je usnadnění procesu propojení se s přáteli. Dost snadno se totiž může stát, že v situaci, kdy nemáte zařízení s Discordem po ruce, ale chcete někomu dát své údaje, zapomenete, jaké čtyřčíslí za jménem máte. Stejně tak je složité vysvětlovat, kde máte velká a malá písmena nebo nedejbože nějaké speciální znaky.

Proměna uživatelských jmen tedy bude vypadat následovně. Kromě vašeho takzvaného Display Name, tedy jména, jež nemusí být unikátní a pod kterým vás na serverech nebo v soukromých konverzacích uvidí ostatní (v mém případě například „kurfy“), vás Discord vyzve k vytvoření i jedinečného uživatelského jména, které bude podobně jako na ostatních sociálních sítích začínat zavináčem. Do něj bude možné vepsat pouze malá písmena, čísla od nuly do devítky, podtržítko a tečku.

Pokud mi tedy někdo zabere @kurfy dřív, než si jej stihnu nastavit sám, budu moct být tak maximálně naštvaný, protože si už toto uživatelské jméno nebudu moct zvolit – nastavit si budu muset jiné, třeba @kurfy7. Nadále však budu moct vystupovat jako s Display Name „kurfy“, jelikož nemusí být jedinečné.

Vishnevskiy vysvětluje, že Discord začne v následujících týdnech jednotlivé uživatele upozorňovat, aby si aktualizovali své uživatelské jméno podle nově zavedených standardů. Celý proces však bude trvat několik měsíců. Jelikož by ale nebylo moc fér, kdyby byly výzvy zcela náhodné a uživatelé zaregistrovaní nedávno by dostali přístup k novému uživatelskému jménu dříve než „kmetové“, bude Discord proměnu rozšiřovat podle toho, kdy jste se do služby zaregistrovali.

„Uvědomujeme si, že se jedná o velkou změnu. Může se stát, že tento proces budou provázet zádrhely a že bude těžké rozloučit se s '#0001', které pro vás v průběhu let hodně znamenalo. Uděláme vše pro to, abychom vše zvládli co nejhladčeji,“ slibuje Vishnevskiy.

Jedná se o docela zásadní změnu, a tak nás zajímá, jaký na to máte názor vy. Své myšlenky s námi můžete sdílet v komentářích.