Editace krátkých videí určených pro publikování na platformách, jako je TikTok, pro spoustu tvůrců není raketová věda. Mnohým pouze stačí vystříhat nepovedené záběry, pohrát si se zvukem a přidat text spolu se základními efekty nebo přechody.

Právě zmíněná sociální síť, provozovaná čínskou společností ByteDance, za účelem poskytnutí nástrojů pro jednoduchý střih videí spustila samostatnou aplikaci CapCut. Ta nyní patří k nejoblíbenějším nástrojům pro úpravu krátkých formátů. Podobné myšlenky se nyní chytil také YouTube.

Platforma spadající pod širokou škálu služeb technologického giganta Google ohlásila spuštění appky YouTube Create. Ta bude rovněž fungovat samostatně a nabídne takové uživatelské prostředí, aby bylo vytváření Shorts, popřípadě i delších videí, co nejjednodušší. Součástí jsou navíc i chytré funkce, které opravdu dokáží usnadnit práci.

YouTube Create nabízí kromě základních možností také pokročilé vychytávky jako automatickou tvorbu titulků. Pro mnohé dnešní tvůrce krátkých videí se jedná o naprostou nezbytnost, neboť právě díky titulkům se diváci mohou lépe soustředit na to, co autor videa říká. Současně díky nim mohou obsah sledovat i neslyšící nebo ti, kteří zrovna nemohou mít zapnutý zvuk (třeba proto, že se nachází na veřejnosti a nemají s sebou sluchátka).

YouTube dále láká na přístup ke knihovně filtrů, efektů a přechodů. Zmiňuje také portfolio hudby, kterou lze ve videích na platformě použít bez poplatků. Součástí je také užitečná funkce „Find beats“, která po vložení skladby, jež díky vizuální nápovědě usnadňuje synchronizaci rytmu se samotným videoklipem.

Nová appka je momentálně k dispozici pouze pro Android, a to v Indii, Singapuru, Francii, Německu, Jižní Koreji, Indonésii, Spojených státech a Spojeném království. Do dalších zemí se má rozšířit „brzy“. Podpora pro iOS pak bude zavedena až v následujícím roce.