Mylné informace na sociálních sítích mohou být velmi závažné, zvlášť pokud souvisí s lidským zdravím. I proto si teď chce právě na takové dezinformace posvítit YouTube. Konkrétně chce platforma začít aktivně odstraňovat videa s mylnými informacemi ohledně léčby rakoviny. Jde ale pouze o jeden krok širších opatření proti podobným „radám“ týkajících se zdraví.

YouTube v úterý v blogovém příspěvku napsal, že začne aktivně odstraňovat videa doporučující alternativní léčby rakoviny, které byly prokázány jako škodlivé nebo neefektivní. Stejný zákrok plánuje učinit i proti videím, které odrazují od profesionální léčby. Odstraňování mělo začít v době vydání příspěvku a má ještě zrychlit v dalších týdnech.

Krok je součástí širšího úsilí YouTube reformovat a zjednodušit své podmínky pro obsah týkající se zdraví. Chce „zefektivnit desítky našich stávajících pokynů pro zdravotní dezinformace tak, aby spadaly do tří kategorií – Prevence, Léčba a Odmítání“. Odstraňovat se tak bude i obsah, který rozporuje doporučení zdravotnických organizací ohledně prevence i léčby nemocí, nebo který popírá existenci některých nemocí.

„Naším cílem je zpřehlednit pravidla a zavést transparentnější rámec pro posuzování, zda budou určité nemoci v budoucnu zahrnuty,“ píše se také v blogovém příspěvku. Pozornost na zdravotnické dezinformace strhla pandemie viru COVID-19, při které byly mylnými informacemi o ní sociální sítě zaplaveny. YouTube chce podobným situacím v budoucnu zamezit.

Pokud na platformě najdete obsah, který šíří dezinformace, můžete jej nahlásit.