Nevhodné příspěvky či komentáře jsou problémem snad kterékoliv sociální sítě. K jejich odstranění jsou potřebné složité algoritmy, které je dokáží samy odhalit, protože procházet statisíce sdělení zkrátka není v lidských silách. Bohužel, tyto systémy nejsou zcela dokonalé a vždy jim něco proklouzne, a proto je vývojáři neustále vylepšují.

Stejně to funguje i na YouTube, kde byla nyní ochrana proti nevhodným komentářům posílena. Ve zprávě je uvedeno, že vývojářský tým této oblíbené platformy pro sdílení video obsahu neustále pracuje na vylepšování systému pro detekci a mazání spamu. V první polovině letošního roku už byla odstraněna více než miliarda komentářů obsahujících spam a tým YouTube slibuje, že se jeho systémy dále zdokonalují, aby odhalovaly nové typy spamu.

Spam by se měl postupem času méně objevovat nejen v komentářové sekci, ale také v chatu živých vysílání, kde mohou být boti rozesílající podvodný či erotický materiál obzvlášť otravní.

YouTube ale nebojuje jen se spamem, ale také se šířením nenávisti. Uživatelům, kteří opakovaně porušují zásady komunity, nyní budou rozdávány 24hodinové tresty, do jejichž uplynutí nebudou moci zveřejňovat žádné komentáře. „Naše testování ukázalo, že tato varování/časový limit snižují pravděpodobnost, že uživatelé budou opět zanechávat komentáře porušující pravidla,“ stojí ve zprávě.

Tresty se budou zatím aplikovat pouze na uživatele, kteří komentují v angličtině, ale během následujících měsíců by se měla podpora rozšířit i do jiných jazyků.

„Naším cílem je chránit tvůrce před uživateli, kteří se snaží negativně ovlivnit komunitu prostřednictvím komentářů, a také nabídnout větší transparentnost lidem, kterým byly odstraněny komentáře kvůli porušení zásad, a snad jim pomoci pochopit naše zásady komunity,“ vysvětluje nejnovější opatření tým YouTube.