YouTube přichází s řadou inovací pro svou platformu Shorts, které obsahují populární funkce známé z Instagramu a TikToku. Mezi nejnovější přírůstky patří samolepka „Add yours“, což je nástroj podporující tvorbu obsahu na základě uživatelských výzev. Funkce umožňuje uživatelům sdílet videa na dané téma, jako je například předvedení nového triku jejich domácího mazlíčka, čímž podněcuje vznik dalšího zajímavého obsahu.

Další novinkou jsou editovatelné automaticky generované titulky. Uživatelé mají nyní možnost upravovat tyto titulky, vybírat z různých barev a písem, čímž mohou lépe integrovat text do vizuálního stylu svého videa. Tato změna je odpovědí na rostoucí poptávku po personalizaci a zlepšení přístupnosti obsahu na digitálních platformách.

YouTube rovněž implementuje funkci převodu textu na řeč v rámci Shorts. Uživatelé mohou po nahrání videa přidat text a následně zvolit jednu z dostupných syntetických hlasů, které video „namluví“. Funkce je navržena tak, aby videa byla přístupnější a zároveň zajímavější pro širší publikum.