YouTube Dream Tracks, představený koncem minulého roku, nabízí možnost tvorby vlastní hudby snadno, efektivně a rychle. Poměrně velmi inovativní funkce umožňuje uživatelům generovat hudbu z jednoduchých textových zadání. Známí umělci jako John Legend, Sia a Charlie Puth poskytli své hlasy, aby technologie DeepMind Lyria AI od Google mohla vytvářet autentické a realistické skladby.

Google nyní vylepšil tuto funkci, aby umožnil uživatelům vytvářet instrumentály pro YouTube Shorts. Podle informací z YouTube podpory tato novinka poskytuje tvůrcům možnost vytvářet vlastní instrumentální hudbu. Zatím je funkce dostupná pouze pro vybrané uživatele a podporuje pouze zadání v angličtině. Uživatelé mohou zadat žánr hudby, kterou chtějí vytvořit, a skladba bude okamžitě vygenerována.

Novinka otevírá tvůrcům nové možnosti, jak přizpůsobit hudbu emocím a tématům jejich videí. Nejenže to umožní dosáhnout perfektního výsledku, ale také to výrazně zkrátí čas strávený hledáním vhodné hudby, což může být často velmi zdlouhavý proces.