Populární video platforma YouTube se stává čím dál důležitějším místem v oblasti hudby generované umělou inteligencí. Platforma v nejnovějším oznámení na svém blogu uvádí, že hledá optimální způsob, jak spojit nové technologie s právy hudebních vydavatelství. Ve spolupráci se společností Universal Music Group (UMG) představuje YouTube nová pravidla pro hudbu vytvořenou pomocí umělé inteligence, s cílem podpořit technologický pokrok a zároveň chránit práva umělců.

Společnost YouTube v blogovém příspěvku uvádí: „Dnes se umělá inteligence vyvíjí rychleji než kdy dříve. Podporuje kreativitu, rozvíjí nové nápady a dokonce transformuje některé průmysly. V tomto kritickém bodě je jasné, že musíme tuto technologii přijmout s trvalým závazkem k odpovědnosti.

V reakci na rostoucí trend AI generované hudby YouTube zakládá projekt Music AI Incubator. UMG a několik dalších umělců se tak zapojí do tohoto projektu, aby přinesli své odborné znalosti.

YouTube ve svém blogovém příspěvku zdůrazňuje potřebu vytvoření systému, který bude chránit práva, ale zároveň podporovat inovace. Ačkoli konkrétní kroky k dosažení těchto cílů nejsou zatím plně definovány, YouTube plánuje využít své stávající nástroje, jako je Content ID.

Generativní AI otevírá dveře k nekonečným možnostem v hudebním průmyslu. Od remixů po úplně nové skladby, YouTube se snaží stát lídrem v této nové éře, zatímco se snaží dbát na práva všech zúčastněných stran.

Jaký je váš názor na hudbu generovanou skrze umělou inteligenci?