Xiaomi je sice známo především pro své chytré telefony, tablety, chytré hodinky nebo sluchátka, ale jeho vývoj zasahuje do mnoha dalších oblastí, které mohou být i trochu zajímavější. Již delší dobu se tento čínský velikán zabývá robotikou, již chce udělat přístupnější i pro běžné spotřebitele. Spousta z vás si možná vybaví jeho robotického psa CyberDog, jenž vyšel v roce 2021. Dva roky jsou ale v technologickém světě dlouhá doba, a tak firma nyní přichází s vylepšeným modelem.

Seznamte se s novým robopsem Xiaomi CyberDog 2. Výrobce jej kvůli hmotnosti 8,9 kilogramu namísto původních 14 kilogramů srovnává s dobrmanem. Než předchůdce je také menší, ale zato má být chytřejší a majitelům by měl více připadat jako skutečný pes. A to nejen po designové stránce, která se opravdu změnila k lepšímu. Výrazně.

Novinka se skutečně psím tělem a roztomilýma ouškama na hlavě disponuje 19 senzory, které jí umožňují vidět, slyšet a cítit. Konkrétně mu nechybí mu RGB kamera, interaktivní kamera s podporou AI, LiDAR snímač, čtveřice ToF senzorů nebo hloubková kamera. Komponent umožňujících vnímat má ale daleko více.

Pohyblivost a manévry robota, mezi něž patří kupříkladu plynulé salto vzad, podporuje proprietární mikroaktuátor zvaný CyberGear. Díky němu je robot také schopen udržet balanc na jedné noze nebo jezdit na skateboardu.

Xiaomi CyberDog 2 toho časem nejspíš dovede ještě víc, a to díky komunitě vývojářů. Výrobce totiž z robotického psího parťáka udělal open-source projekt a zveřejnil kód spolu s klíčovými soubory (jako třeba konstrukční výkresy).

Čerstvě představený robopes bude v Číně již brzy dostupný za cenu 12 999 jüanů, což v přepočtu činí necelých 40 tisíc Kč bez DPH. Nejedná se tedy o zrovna levnou hračku, ale spoustě technologických nadšenců by CyberDog 2 úsměv na tváři vykouzlit mohl.