Segment AR brýlí je prakticky odjakživa poměrně prokletá oblast. Svým řešením se snaží přispět snad všechny společnosti pohybující se v oboru technologií. Nutno říct, že ve většině případů jejich snažení skončilo naprostým fiaskem. Ani finanční zdroje firmy jako je Google nebo obrovská uživatelská základna Snapchatu nezajistily jejich brýlím úspěch. První jmenovaný z oboru alespoň prozatím vycouval. Druhý uvedl několik generací svého řešení, pokaždé ale se značně diskutabilním úspěchem.

Takový Apple na svých skoro až mýtických brýlích pracuje mnoho let. Firma se pravděpodobně snaží vše vyladit, aby neskončila jako zmíněná konkurence. Pokud tomu tak skutečně je, tak je to rozhodně chvályhodné. Důvěře k produktu ze strany zákazníka takto dlouhé čekání ale rozhodně neprospívá.

Nejnovějším odvážlivcem, který se pokusí prorazit, je čínské Xiaomi. Na tradičním veletrhu MWC pořádaném ve španělské Barceloně firma představila jak designově, tak co se vybavení týče velmi povedený kousek. Zařízení, poněkud zdlouhavě nazvané Xiaomi Wireless AR Glass Discovery Edition, je plně bezdrátové. Dle vyjádření firmy není nutná ani komunikace s mobilním telefonem.

I přes použití vysoce kvalitních materiálů by neměla hrozit bolest hlavy nebo nějaké odřeniny. Zařízení totiž váží pouhých 126 gramů, což je značně menší hmotnost než u většiny konkurenčních souprav. Nositeli by v tomto ohledu měly pomoct také na zakázku vyrobené baterie. Předpokládáme, že kvůli nižší hmotnosti? Přesný důvod však firmou nebyl sdělen.

Hlavním bodem, který každého u takovéhoto zařízení zajímá, jsou displeje. Nasazeny byly dva microOLED panely s nespecifikovaným rozlišením a maximální svítivostí až 1 200 nitů. Potaženy jsou speciální elektrochromickou vrstvou, která sklo automatický ztmaví, když se budete soustředit na dění ve virtuálním světě.

Dalším podstatným bodem je samotné ovládání. I zde se firma odvázala – zařízení bude možné ovládat skrz velmi vyspělý systém sledování pohybů rukou. Během představovacího dema bylo například ukázáno, jak nositel brýlí vypne skutečné světlo přepnutím virtuálního vypínače na displeji. Pokud se takováto forma integrace skutečně podaří dovést do reálného produktu, mohl by se z něj stát hit. O výkon se postará procesor Qualcomm Snapdragon XR2 první generace, který můžete najít například v konkurenčním Questu Pro od Mety.

Zařízení vypadá velmi nadějně. Vaše nadšení pro případnou koupi ale musím prozatím mírnit. Vše je stále brané spíše jako vývojové demo. Cena ani datum vydání proto nejsou známy.

Myslíte si, že by Xiaomi mohlo s tímto zařízením zaznamenat úspěch? Nápaditost ani odvaha mu rozhodně nechybí...