Na trh konečně vstoupí nový skládací telefon, který bude moct konkurovat nejnovějším výtvorům společností Samsung a Honor. Xiaomi včera představilo očekávaný Mix Fold 3, který je opět navržen ve spolupráci s německou Leicou a snaží si najít zájemce mezi fotografy či milovníky vysokého výkonu. Přitom se navíc pyšní lehkou a odolnou konstrukcí.

TENČÍ A ODOLNĚJŠÍ TĚLO

Xiaomi Mix Fold 3 váží pouze 255 gramů a ve složeném stavu je tenký jenom 10,86 mm. Výrobce se navíc pyšní mechanismem kloubu, který je o 8,6 % tenčí ve srovnání s minulou generací, když je složený. Po rozložení se navíc tato hodnota zvyšuje na 12,5 %. Xiaomi láká také na mimořádnou odolnost – Mix Fold 3 údajně přežije až půl milionu ohnutí. V praxi to tedy znamená, že kdybyste telefon rozložili a následně složili 50krát denně, vydrží vám více než 13 let.

Po designové stránce je Mix Fold 3 od svého předchůdce velmi odlišný. Kamerový modul dostal zcela nový kabátek, který trošičku kopíruje vzhled vlajkové řady Xiaomi 13. Je ale otázka, zda se kvůli rozložení svých čtyř snímačů nestane terčem narážek na kuchyňský sporák.

PRO MILOVNÍKY FOTOGRAFOVÁNÍ

Pojďme si jednotlivé fotoaparáty představit podrobněji. Mix Fold 3 přichází s 23mm hlavním snímačem s clonou f/1,77 a 50Mpx rozlišením, který je doprovázen 15mm ultra širokoúhlou kamerou se 120° zorným polem. Kromě 75mm teleobjektivu je pýchou také 115mm periskopický snímač.

„Díky velkému vnitřnímu displeji a zcela novým možnostem vznášení se Xiaomi MIX Fold 3 vyznačuje také řadou jedinečných funkcí, které přispívají k efektivitě fotografování a zábavě. Patří mezi ně možnost současného fotografování a prohlížení při pořizování fotografií z vnitřního displeje. To znamená, že hotový snímek lze v reálném čase zobrazit na levé polovině displeje, aniž by bylo nutné pro prohlížení klikat do fotoalba,“ píše Xiaomi v tiskové zprávě.

MAXIMÁLNÍ VÝKON

Xiaomi Mix Fold 3 disponuje podobně jako další vlajkové lodě čipsetem Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, který poskytuje perfektní výkon pro hraní i kreativnější aktivity. Při životě jej udržuje velká baterie o kapacitě 4 800 mAh, již je možné nabíjet 67W výkonem pomocí kabelu. Výrobce také potěšil 50W bezdrátovým nabíjením. Optimální nabíjení pak zajišťuje proprietární čip Surge P2, který byl k vidění také u Xiaomi 13 Ultra.

Důraz byl kladen také na chladicí systém, jehož středobodem je odpařovací komora. Celkový rozměr plochy činí 10 943 mm². Záseky způsobené přehřátím procesoru tak nejspíš nehrozí. Lepší zážitek z používání má přinést také speciálně upravená nástavba MIUI Fold.

CENA A DOSTUPNOST

Xiaomi Mix Fold 3 byl momentálně oznámen pouze pro čínský trh, kde pravděpodobně zůstane. Šance, že jej Xiaomi vydá na globálním trhu, podle nás není moc velká.

Nová skládačka je v Číně dostupná v následujících cenových variantách:

  • Xiaomi Mix Fold 3 12/256GB – 8 999 jüanů (27 400 Kč v přepočtu)
  • Xiaomi Mix Fold 3 16/512GB – 9 999 jüanů (30 500 Kč v přepočtu)
  • Xiaomi Mix Fold 3 16/1024GB – 10 999 jüanů (33 500 Kč v přepočtu)

K dispozici budou barevné varianty Gold a Black.