Během dnešního přenosu představilo Xiaomi svůj očekávaný smartphone Xiaomi 13 Ultra. Ten doplňuje již dříve globálně uvedenou sérii vlajkových (a jednoho mid-range) telefonů, které lákaly především na maximální výkon a kooperaci s německou společností Leica, která se postarala o kamery. S letošním Ultra modelem však obě společnosti chtějí posunout svět mobilního fotografování na ještě vyšší úroveň.

Xiaomi 13 Ultra se na první pohled podobá loňskému Xiaomi 12S Ultra, a to hlavně díky masivnímu fotomodulu kruhového tvaru, který zabírá opravdu hodně místa na jeho zádech. Má pro to ale zcela rozumný argument – schovává v něm totiž hned čtyři fotoaparáty o rozlišení 50 Mpx. Ten hlavní je poháněn senzorem Sony IMX989, zatímco zbývající trojice, tedy ultra širokoúhlý, teleobjektiv a superteleobjektiv, používají Sony IMX858.

Stejně jak se dříve tušilo, Xiaomi 13 Ultra navíc disponuje variabilní clonou, v jejímž případě je možné přepínat mezi hodnotami ƒ/1,9 a ƒ/4,0. Tvůrcům a nadšencům do fotografování tak nabízí větší svobodu při přizpůsobování expozice různým scénářům. Xiaomi taktéž láká na režim Fast Shot, jenž umožňuje pořizovat snímky bez ručního zaostření a fotografii dokáže zachytit za 0,8 sekundy.

Co se týče obrazovky, Xiaomi 13 Ultra používá víceméně to stejné, co jsme mohli vidět u Xiaomi 13 Pro. Nově oznámená špičková vlajka tedy disponuje 6,73" AMOLED displejem s rozlišením 3200x1400 pixelů a 120HZ obnovovací frekvencí. Její zásadní výhodou je ale tentokrát až 2 600nitová maximální svítivost, která fotografům umožní ještě lepší práci na přímém slunečním svitu.

Využití plného potenciálu displeje je opět možní díky super výkonnému čipsetu Snapdragon 8 Gen 2, který doprovází až 16GB operační paměť typu LPDDR5X.

Pod kapotou kromě rychlého procesoru najdeme i baterii o kapacitě 5 000 mAh, kterou je možné nabíjet 90W výkonem pomocí USB-C nebo 50 W bezdrátově. Zde se setkáváme naopak se zhoršením oproti Xiaomi 13 Pro, protože ten lze kabelem nabíjet až 120W výkonem. Ani tentokrát ale nechybí podpora reverzního nabíjení. Xiaomi navíc připomíná existenci čipů Surge P2 a Surge G1, které zajišťují optimalizaci výkonu a životnosti baterie.

Náročnější hraní, ale také například práce na slunci mohou zvyšovat teplotu zařízení, v důsledku čehož se většinou omezuje výkon procesoru, aby se nepřehřál. Xiaomi na to jde ale chytře s proprietární chladicí technologií Loop LiquidCool, která zajišťuje až třikrát lepší odvod tepla než u běžných odpařovacích komor.

CENA A DOSTUPNOST

Xiaomi 13 Ultra bude možné pořídit na čínském trhu již od 21. dubna, a to v zelené, černé a bílé barvě. V následujících měsících se však rozšíří do dalších zemí, jak už bylo dříve slíbeno. Konkrétní detaily o dostupnosti však nemáme, a tak nelze s jistotou říct, zda se telefon podívá i k nám.

Jednotlivé varianty a jejich ceny:

  • Xiaomi 13 Ultra 12/256GB – 5 999 jüanů (v přepočtu 18 600 Kč bez DPH)
  • Xiaomi 13 Ultra 16/512GB – 6 499 jüanů (v přepočtu 20 200 Kč bez DPH)
  • Xiaomi 13 Ultra 16/1024GB – 7 299 jüanů (v přepočtu 22 700 Kč bez DPH)