Dnes do Česka konečně zamířil očekávaný vlajkový telefon Xiaomi 13 (a také jeho Pro verze), který byl už v prosinci představen na trhu domovské Číny. Patřil tehdy k prvním smartphonům, které se mohly pochlubit výkonným čipsetem Snapdragon 8 Gen 2. Během dnešního přenosu na MWC 2023 jej však výrobce vypustil i do dalších koutů světa.

Klasická varianta Xiaomi 13 se od Pro verze vizuálně téměř neliší, avšak její specifikace jsou trochu rozdílné. Začněme třeba u displeje – ten je v případě levnějšího modelu „pouze“ 6,36palcový a jeho rozlišení činí 1080x2400 pixelů. Pro model je pak vybaven 6,73palcovým displejem s daleko vyšším počtem pixelů – rozlišení totiž bylo zvýšeno na 1440x3200 pixelů.

Rozdílná je i maximální jasnost: zatímco klasická verze dosahuje maximální svítivosti 1 500 nitů, model Pro pozvedl hranici až na 1 900 nitů. Obnovovací frekvence však v obou případech zůstává na 120Hz. Mnohé jistě potěší, že rámečky jsou značně tenčí než u předchůdce.

Jak už jsem na začátku zmínil, Xiaomi 13 má pod kapotou čipset Snapdragon 8 Gen 2 a pochopitelně je na tom stejně i jeho dražší bráška – přece jen se jedná o nejvýkonnější SoC pro Android telefony současnosti. V kombinaci s rychlými paměťovými technologiemi LPDDR5X a UFS 4.0 zkrátka dokáže podávat parádní výsledky.

Uvnitř telefonu se nachází 4 500 mAh baterie s podporou 67W nabíjením. Nad některými konkurenčními smartphony má i výhodu v podobě možnosti dobíjení bezdrátového, a to až s 50W výkonem (a 10W reverzně). Výrobce navíc slibuje až 14 hodin nepřetržitého používání. Co se týče Pro modelu, ten disponuje 4 820mAh baterií, kterou lze drátově nabíjet skoro dvakrát vyšším výkonem (120 watty). Parametry bezdrátového nabíjení se však nemění.

Jedním z klíčových rysů série Xiaomi 13 jsou i fotoaparáty, na nichž se výrobce podílel s německou společností Leica. Slibuje od nich živé a přirozené barvy, skutečně vypadající kontrast a špičkový dynamický rozsah. Intenzivně se také mělo pracovat na zlepšení softwarové podpory. Vylepšena byla technologie Xiaomi ProFocus, která se chlubí lepšími schopnostmi zaostření na domácí mazlíčky. Díky vychytávce zvané HyperOIS, kterou disponuje hlavní kamera, lze zase očekávat stabilnější video.

Co se týče jednotlivých snímačů, Xiaomi 13 je vybaveno 50Mpx hlavním fotoaparátem, 10Mpx teleobjektivem a 12Mpx ultra širokoúhlou kamerou. Model Pro má pak 50Mpx všechny kamery.

CENA A DOSTUPNOST

Mnohdy bývá zvykem, že výrobci nabízí několik paměťových konfigurací, avšak tentokrát tomu bude jinak. Xiaomi 13 u nás bude dostupné pouze s 8GB operační pamětí a 256GB úložištěm s cenovkou 23 499 Kč, zatímco Pro verze půjde pořídit ve variantě 12/256 GB za 31 499 Kč.

Na pulty obchodů se smartphony dostanou 13. března, už zítra ale začnou předprodeje.