Během dnešního přenosu na MWC 2023 obohatilo Xiaomi svou vlajkovou řadu o levnější kousek, který nese název Xiaomi 13 Lite. Pokud pomineme výrazně nižší cenovku, oproti zbylým smartphonům se liší v několika dalších ohledech.

Už na první pohled si můžeme všimnout ostrůvku se dvěma předními kamerami (32Mpx klasickou a 8Mpx hloubkovou), který se svým vzhledem trochu podobá Dynamic Islandu od Applu. Vsazen je do 120Hz AMOLED displeje s rozlišením 2400x1080 pixelů, jehož úhlopříčka měří 6,55 palce. Maximální svítivost dosahuje 1 000 nitů, což je o 500 nitů méně než v případě klasického Xiaomi 13. Obrazovka je pokryta ochrannou vrstvou Gorilla Glass 5.

Jiná je také zadní strana, kde se nachází zcela odlišný kamerový modul. Ačkoliv se na zprvu může zdát, že Xiaomi 13 Lite disponuje pouze dvěma fotoaparáty, není tomu tak. Kromě toho hlavního, který je 50Mpx, je vybaven i 8Mpx ultra širokou kamerou a 2Mpx teleobjektivem.

Pod kapotou telefonu najdeme osmijádrový čipset Snapdragon 7 Gen 1, který ale výrazně zaostává za známějším Snapdragonem 8 Gen 1 ve všech oblastech výkonu. To, že je pomalejší, ostatně vyplývá už z názvu, avšak mnozí by mohli namítnout, že číslo v jeho označení není o tolik nižší, aby čip ve finále podával daleko horší výkony. Jeho maximální frekvence je navíc pouze 2,4GHz.

Uvnitř telefonu se dále nachází i 4 500mAh baterie s podporou 67W dobíjení. Využíván je navíc inteligentní algoritmus Xiaomi AdaptiveCharge, který sleduje, jakým způsobem nabíjíte telefon přes noc, a snaží se chránit dlouhodobou životnost baterie.

Xiaomi 13 Lite se u nás bude prodávat v růžové, černé a modré barvě. Dostupné bude od 13. března v konfiguraci s 8 GB RAM a 256 GB místa, jejíž cena je stanovená na 11 999 Kč.