„Xbox Series X a S jsou prvními konzolemi, na kterých si užijete hry s technologiemi Dolby Atmos a Dolby Vision,“ píše se na banneru zveřejněném na stránkách společnosti Dolby. Nejen, že to není pravda, protože jak Dolby Atmos, tak Dolby Vision podporovala už přechozí generace konzolí od Microsoftu, ale důvodem, proč tyto technologie nemá třeba PlayStation 5, je zřejmě to, že si Microsoft zaplatil u Dolby exkluzivitu. To znamená, že konkurence nemá možnost si tyto technologie licencovat. 

Přečtěte si také: Nová aktualizace PS5 překvapivě vylepšuje podporu HDR a 120 Hz

Podle článku na francouzské mutaci Xbox Wire, což je oficiální blog konzole od Microsoftu, trvá časová exkluzivita až do roku 2023. „Xbox Series X/S jsou kompatibilní s Dolby Atmos už od jejich uvedení na trh a Dolby Vision na konzole dorazí v roce 2021. Obě technologie má Xbox exkluzivně na dobu dvou let,“ psalo se hned v úvodu článku. Jakmile si ale zmínky o časové exkluzivitě všimli první hráči, Microsoft článek smazal (stále si jej ale můžete zobrazit přes Google cache).

A o co že to majitelé PlayStationu a Switche vůbec přicházejí? Dolby Atmos je formát prostorového zvuku, který funguje na základě interpretace metadat ve zvukové stopě. Díky tomu si 3D zvuk užijete nejen na „speciálních“ sluchátkách, reprosoustavách a televizích označených logem Dolby Atmos, ale téměř na libovolných sluchátkách. Stačí, když si koupíte v aplikaci Dolby Access softwarovou licenci za 499 Kč (na 7 dní si můžete Dolby Atmos vyzkoušet zdarma). Apka je k dispozici na konzolích Xbox One, Xbox Series X/S i na PC s Windows. Podmínkou je, že přehráváte obsah, tedy film nebo hru, který Dolby Atmos podporuje. 

Rozdíl mezi Dolby Vision a klasickým zobrazením

Dolby Vision běží na Xboxu Series X/S zatím v omezeném testovacím módu. Jedná se o formát HDR s až 40krát vyšším jasem, 10krát tmavšími odstíny černé až 12bitovou barevnou hloubkou. K tomu, abyste si všechny benefity užili, ovšem potřebujete nejen Xbox, ale také kompatibilní displej a hru, která Dolby Vision podporuje. Těch bohužel není mnoho, při zahájení testování Dolby Vision podporovaly jen Borderlands 3, Gears 5, Halo: The Master Chief Collection a Wreckfest.

Je naděje, že bychom se po uplynutí dvouleté lhůty dočkali Dolby Vision a Atmos i u PlayStationu? Vzhledem k tomu, že Sony má vlastní řešení prostorového zvuku s názvem Tempest, je to dost nepravděpodobné. A pokud jde o HDR, tak se hráči musejí spokojit s HDR10.