Vypadá to, že Elon Musk znovu využívá sociální síť X (dříve známou jako Twitter) k propagaci svých osobních přesvědčení. Platforma totiž začala znatelně zpomalovat načítání odkazů vedoucích na stránky New York Times, Mastodon, Bluesky, Threads a Substack. Se všemi těmito stránkami Musk nevychází.

Zatímco běžný odkaz se při našem testování načítal asi sekundu, ty vedoucí například na stránky New York Times zabraly šest sekund. Prvních pět sekund se na obrazovce neděje nic. Právě to společně s faktem, že se limitace týká jen hrstky známých webovek, napovídá úmyslnosti přidaného zpoždění. Zpomalení, které je „tak konzistentní, že je určitě úmyslné“, si všimli uživatelé na fóru Hacker News.

A proč by něco takového Musk dělal? Podle výzkumu Google z roku 2016 více než 50 % uživatelů mobilních zařízení vzdá čekání na načtení webové stránky po třech sekundách. Účel opatření je tak zřejmý, stejně jako jeho motivace. Většina zpomalovaných odkazů vede na konkurenty X, Musk také kritizoval zpravodajský web New York Times.

Společnost X odmítla pro zahraniční weby opatření komentovat.