Elon Musk hodlá na sociální síti X udělat další změnu, které se zřejmě nevyhnou kontroverze. Uživatele, kteří vám vadí, už si nebudete moct na platformě zablokovat, tedy pokud nepočítáme soukromé zprávy. Podle majitele X a šéfa společností SpaceX a Tesla tato funkce nedává smysl.

Říká se, že pokud na sociálních sítích nemáte rádi něčí aktivity, je nejlepší dát si jej „do bloku“ a hlavně mu nepsat žádné nenávistné či provokativní komentáře. Tohle lze na X udělat pomocí funkce Skrýt uživatele. Blokace pak zachází do trošku většího extrému – nejenže se zbavíte přítomnosti onoho druhého uživatele ve vašem feedu, ale současně mu znemožníte sledovat vaše aktivity. Hodí se tedy spíš ve chvíli, kdy se chcete ubránit náporu haterů.

Pro X může přítomnost blokace představovat problém způsobující ztrátu, neboť spousta uživatelů tuto funkci využívá pro zneviditelnění inzerentů. Nicméně, spekuluje se o tom, že odstraněním možnosti by si platforma mohla zavařit.

Aplikace vydané v Google Play a App Store by tuto funkci mít měly (dle podmínek obou obchodů), a pakliže by se jí X zbavilo, vystavilo by se riziku odstranění. Alespoň jsou o tom tedy přesvědčeni někteří uživatelé X, kteří toto tvrzení připsali k Muskovu příspěvku jako kontext.

Smazání X z Google Play a App Store by ale pravděpodobně nebylo po zrušení funkce Zablokovat nutné. Jednak totiž disponuje možností Skrýt uživatele, ale pakliže by ani to nestačilo, ve hře je stále varianta, že by se efektivita této možnosti zvýšila. Softwarový inženýr X, Aqueel Miqdad, v příspěvku prohlásil, že by vychytávka mohla lidem zabránit v odpovídání nebo citování vašich postů.