Dle nejaktuálnějšího zpráv portálu Wall Street Journal, algoritmus platformy Instagram prý podporoval a doporučoval obsah propagující prodej materiálů souvisejícího s pedofilií.

Populární sociální platforma Instagram se ocitla uprostřed kontroverze, když bylo odhaleno, že uživatelé mohou na její síti vyhledávat obsah s pedofilní tematikou, včetně specifických hashtagů. Tyto hashtagy, obsahující explicitní pedofilní výrazy, uživatele přímo směrovaly na stránky, jež obchodovaly s materiály určenými k zneužívání nezletilých.

Společnost Meta, vlastník Instagramu, rychle zareagovala na tento závažný problém a zformovala interní pracovní skupinu k řešení této situace. Ve svém vyjádření pro Wall Street Journal společnost Meta uvedla: "Zneužívání dětí je odporný čin. Nepřetržitě vyvíjíme úsilí k tomu, jak tomuto chování zabránit."

Společnost rovněž sdělila, že v současnosti provádí blokování různých účtů a sítí spojených s pedofilním obsahem, což zahrnuje i zablokování problematických hashtagů. Tímto krokem se snaží aktivně bránit proti šíření těchto nechutných aktivit na své platformě.

Meta dále informovala, že se aktuálně soustředí na najímání expertů v oblasti vymáhání práva a také na spolupráci se specialisty na dětskou bezpečnost. To vše s cílem udržovat své strategie pro prevenci zneužívání dětí v souladu s nejnovějšími postupy.

Podle informací z Wall Street Journal se společnost Meta v nedávných letech stala lídrem v potírání šíření nežádoucího obsahu na sociálních médiích. Mezi roky 2020 a 2022 eliminovala celkem 27 sítí, které se podílely na rozšiřování nežádoucího obsahu na jejích platformách.

Snažení o vytvoření bezpečného prostředí je pro společnost jistě klíčovým principem. Příkladem toho je událost z ledna tohoto roku, kdy deaktivovala více než 490 000 účtů porušujících firemní politiku a mezi 27. květnem a 2. červnem zablokovala více než 29 000 zařízení za porušení svých zásad.

Případ nevhodného vyhledávání skrze algoritmy Instagramu upozornily i výzkumníky z univerzit Stanfordu a Massachusetts. Ti podle WSJ založili testovací účty, aby získaly různá doporučení odkazující na pedofilní profily a stránky. K situaci se vyjádřil výzkumník ze Stanfordu Alex Stamos.

,,Skutečnost, že tým tří akademiků s omezeným přístupem dokázal odhalit tak rozsáhlou síť [pedofilní], by měla u Meta vyvolat poplach,“ prohlásil Stamos pro WSJ.