České firmy jsou stále terčem DDoS útoků, které navíc v červnu nabraly na síle. Informovala o tom tuzemská bezpečnostní společnost ComSource, která stojí za detekčním zařízením FlowGuard a každý měsíc přináší analýzu jeho statistik.

Síla DDoS útoků již několik měsíců v řadě roste, v těch horších případech navíc hackeři vyvinou útoky o intenzitě přesahující 100gigabitovou hranici, což podle ComSource představuje tisícinásobek běžného firemního připojení. I útok, který trvá pouze několik minut, je tedy schopen vyvést z provozu internetové stránky nebo konkrétní služby.

DDoS je typ útoku, který se pokouší přetížit servery jejich zahlcením nepřeberným množstvím požadavků nebo využitím určité chyby. Cílem není zmocnit se přístupu, ale vyřadit službu. Nicméně, DDoS může často předcházet i silnějším útokům.

Počet zemí, z nichž v předminulém měsíci vycházely útoky na české firmy a instituce, se přiblížil dvěma stům. Nejvíce jich po čtyřech měsících přicházelo z Evropy (dříve na trůnu seděla Asie), dle intenzity ale zvítězila Jižní Amerika. Budeme-li se soustředit na státy a nikoliv kontinenty, zjistíme, že nejvíce útoků k nám směřovalo z USA.

„V červnu jsme zaznamenali specifický útok na slabinu starších verzí některých síťových zařízení. Útok vedl k jejich restartování, jehož důsledkem docházelo k výpadku služeb v řádu několika minut. Protože útok postihoval ve stejný čas i záložní zařízení, mohl mít opravdu vážné následky. Využíval přitom známé slabiny, jednalo se tak o sofistikovanou aktivitu. Jedinou prevencí před takovým útokem je dodržování upgradů všech zařízení v síti,“ říká Jaroslav Cihelka, expert na kybernetickou bezpečnost a spolumajitel společnosti ComSource.