Sportovní aplikace Strava má funkci heatmaps, která zobrazuje často využívané trasy, aby uživatelé mohli najít třeba nové běžecké trasy. Tato anonymní GPS data lze ale podle výzkumníků z North Carolina State University Raleigh deanonymizovat a přijít tak i na vaši adresu. Metoda ale není stoprocentní.

Výzkumníci stáhli veřejná data z heatmaps a identifikovaly trasy, které začínaly a končily poblíž domů. V kombinaci s mapami tak byli schopni najít potenciální adresy uživatelů. Mnoho jich pak má profil nastavený na veřejný, s trochou snahy se tak podle uběhnuté vzdálenosti uhodnout, které trasy přísluší individuálnímu účtu.

Když data porovnali s daty o registrovaných voličích, zjistili, že jejich metoda správnou adresu uhodnula ve 37,5 % případů. To se nemusí zdát jako mnoho, přesto jde ale o více než třetinovou úspěšnost, což, když jde o osobní údaje tak důležité, jako je adresa, rozhodně není zanedbatelné.

Problémové jsou především řídčeji osídlené oblasti, kde je jednodušší uživatele k trasám přiřadit.

Jak se tedy proti této potenciální hrozbě chránit? V nastavení aplikace pod záložkou soukromí najdete možnost upravit svou viditelnost na mapě. Tam lze nastavit skrytí začátků a konců tras. Strava už dokonce sama na problém reagovala a začátky a konce tras v rozmezí 200 metrů skryla, v nastavení lze tuto vzdálenost zvýšit až na 1 600 metrů.