AMD odhalí novou řadu grafických karet už za několik dní, konkrétně 3. listopadu, ale pod pokličkou už se nepovedlo udržet informace o vlajkové lodi. Nazývat se má Radeon RX 7900 XTX a vícero zdrojů uvedlo, že nabídne 24 GB paměti.

Novinkou je potvrzení od leakera vystupujícího pod přezdívkou chi11eddog, jehož informace byly v minulosti velmi přesné. Ten ve svém příspěvku sdílel obrázky, ze kterých vyplývá, že Radeon RX 7900 XT bude 20GB karta a Radeon RX 7900 XTX se pochlubí právě 24GB kapacitou paměti. Některé údaje leaker zamazal, pravděpodobně z důvodu, aby neprozradil svůj zdroj. Z produktového označení totiž může snadno vyplynout, kdo kartu vyrobil.

Obě zmíněné grafické karty budou disponovat grafickým čipem Navi 31, který je postaven na 5nm výrobním procesu. Zásadním rozdílem ale bude, že XTX verze nabídne plný potenciál čipu, zatímco XT pouze jeho osekanou verzi s menším počtem Stream Processorů. Radeon RX 7900 XTX bude také zřejmě mít širší sběrnici (384 bitů), lepší propustnost (údajně o 160 GB/s) a vyšší kapacitu Infinity Cache.

AMD samo potvrdilo, že nová řada karet, postavená na architektuře RDNA 3, bude hltat více energie. To je pochopitelné, když se výkon posouvá zase o úroveň výš. Stejně by ale měly být efektivnější než grafické karty RTX 40 od Nvidie. Podle toho, co je naslibováno v různých tiskových materiálech, se AMD hodně zaměřilo právě na zlepšení poměru výkon : spotřeba.