Samsung, Huawei, Honor, Motorola, Xiaomi, Oppo a teď i Vivo. Takhle v současnosti vypadá list firem, které vyrábí ohebné telefony. Mnozí je vidí jako další vývoj mobilního trhu, i proto se se svým ohebným kouskem teď přidává Vivo.

Ohebný Vivo X Fold má hned dvě prvenství. Jako vůbec první svého druhu v sobě skrývá procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Jeho druhým prvenstvím je pak integrace ultrazvukové čtečky otisků prstů do obou používaných displejů.

Samotný princip telefonu nějak z davu nevybočuje. Ohýbá se dovnitř a zvenčí nabízí sekundární, menší displej. Zajímavý je zde poměrně rozsáhlý kamerový modul, ve kterém se skrývá hlavní 50MP a 48MP ultraširoký senzor. Najdeme zde ještě 12MP kameru pomáhající portrétovému režimu.

Co se týče spolehlivosti pantu, neměl by dělat problémy. Ověřená je životnost 300 000 ohybů, o 100 000 více než u certifikace Oppo. Běžný uživatel pak svůj ohebný telefon denně otevře asi osmdesátkrát. To po přepočítání dělá asi deset let pohodlného užívání.

Stejně jako ostatní výrobci ohebných telefonů se svého designu snaží Vivo využít i softwarově. Třeba systémová aplikace kamery nabídne režim stojánku, když chcete telefon složený do L využít k focení či natáčení. Složený do L telefon jako notebook můžete používat díky poznámkám.

4 600mAh baterie umožňuje 66 W rychlonabíjení kabelem, i bezdrátově ale zvládne obstojných 50 W síly. Telefon se zatím prodává pouze v Číně. Konfigurace s 12 GB RAM a 256 GB interní paměti začíná na v přepočtu asi 32 000 korunách nebo 1 300 euro. Globální varianta by ale nejspíš v případě vydání byla dražší.