Samsung vypustil letošní vlajkovou řadu smartphonů Galaxy S23 s exkluzivní variantou čipu Snapdragon 8 Gen 2 vyráběnou společností Qualcomm. Od vlastních SoC označených jako Exynos v případě high-end modelů zatím upustil, každopádně po změnách v divizi pro jejich vývoj se hodlá do segmentu ve velkém vrátit a svoje čipy bude dávat do vlajek od roku 2025.  

Jedním z pravděpodobně zrušených čipu, které už v praxi nejspíš neuvidíme, je i Exynos 2300. Právě ten se měl nacházet v řadě Galaxy S23, jež nakonec obdržela přetaktovanou variantu čipu Snapdragon 8 Gen 2. S novým únikem odhalujícím specifikace tajemného SoC od Samsungu lze však dost možná prohlásit, že je absence Exynos čipu vlastně akorát dobrá.

Exynos 2300 disponuje stejným hlavním jádrem jako Snapdragon 8 Gen 2, ale běží na nižší frekvenci. Zatímco Cortex-X3 v SoC od Qualcommu dosahuje 3,2GHz frekvence (3,36GHz u exkluzivity pro Samsung), to samé jádro v Exynosu 2300 je taktováno na 3,09 GHz.  

Na Exynosu 2300 je zvláštní i jeho konfigurace dalších jader. Kromě hlavního má totiž dokonce osm dalších, nikoliv sedm, jak to většinou bývá u vlajkových čipů zvykem. Je vybaven čtyřmi středně výkonnými jádry Cortex-A715 taktovanými na 2,65 GHz a čtyřmi efektivními jádry Cortex-A510 běžícími na 2,1GHz frekvenci. Jen pro srovnání: střední jádra Snapdragonu 8 Gen 2 dosahují výrazně vyšších frekvencí, nicméně ta efektivní, jimiž jsou rovněž Cortex-A510, běží „jen“ na 2,0 GHz. 

Exynos 2300 dále disponuje grafickým jádrem Xclipse 930, které využívá speciální provedení architektury RDNA 2 od společnosti AMD. 

Jak už jsem na začátku zmínil, v současné době to pro Exynos 2300 nevypadá moc dobře. Daleko věrohodněji vypadají spekulace o tom, že jej Samsung definitivně přeskočí a budoucí vlajkové lodě dostanou až Exynos 2500. Přece jen by byla hloupost osadit Exynosem 2300 smartphony následující řady Galaxy S, jelikož Qualcomm má již v přípravě Snapdragon 8 Gen 3, který bude využívat ještě lepší hlavní jádro, a pravděpodobně Samsungu znovu exkluzivně poskytne daleko výkonnější konfiguraci.