Vlajkové lodě značkových telefonů s sebou vždy přináší to nejlepší. S tím ale přichází i vyšší cenovky. Samsung dlouhodobě řeší tuto problematiku později vydaným modelem FE. Toho se konečně dočkala i S24. Pojďme se tedy podívat, o co přišla, aby mohla být cenově dostupnější.

Model FE neztrácí na svého původce, co se velikosti týče - 6,8palcový displej AMOLED 2X si dokonce přebírá od S24 Ultra. Rozlišení ale dolů jít muselo, 2340 × 1080 pixelů a obnovovací frekvence 120 GHz je však velmi uspokojivé.

Celý telefon pohání procesor Exynos 2400e – to malé písmenko je tam proto, že na rozdíl od původního S24 procesoru, je podtaktován z 3,21 GHz na 3,11 GHz. Dle měření se však jedná pouze o cca 2% ztrátu výkonosti, ale o to delší výdrž baterie. Ta je o kapacitě 4 700 mAh a chlubit se může rozšířenou odpařovací komorou, která zajišťuje lepší chlazení.

JAK TO FOTÍ? A CO NA TO ŘÍKÁ UMĚLÁ INTELIGENCE?

Jak už je v dnešních mobilních fotoaparátech zvykem, výsledné fotografie a videa se spoléhají na pomoc od umělé inteligence. Zadní kamera potěší 50Mpx, teleobjektiv má 8Mpx s 3x optickým zoomem a 12Mpx širokoúhlým objektivem. Přední „selfie“ objektiv pak s 10Mpx neurazí, ani nenadchne.

Na AI se pak můžete spolehnout při dokreslování barev pomocí HDR, převážně pak v nočním režimu anebo při jinak zhoršených světelných podmínkách.

Uživatele FE nebudou ochuzeni ani o Samsung Galaxy AI. Systém je v nich plně integrován a dočkat se tak můžete simultánního překladu v reálném čase, textového asistenta „spisovatele“, jenž pomůže vaše zprávy, e-maily apod. dostat do ideálně lepší formy.

Hlavní devízou stále zůstává Circle to Search, kdy jednoduchým kroužkovým pohybem označíte to, k čemu chcete dohledat více informací, a Galaxy AI (pomocí Google) se o to rychle postará. I při samotném procházení webových stránek vám umí udělat výčet toho nejdůležitějšího, co se na stránce nachází a urychlit tak přísun informací.

Nezaostává ani v následné úpravě fotek, které umí převést do různých stylů, či si pohrát s objekty přímo na fotografii dle vašich představ. Pro kreativnější jedince je pak Sketch to Image, kdy lze nakreslit a dokreslit jednoduchý náčrt a umělá inteligence ho pak převede do reálnějších obrysů.

Vizuál si S24 FE zvolil skleněný zepředu (no tak jasně) i zezadu. Oběma povrchům zaručuje bezpečnost a odolnost sklo Gorilla Glass Victus+.  Samozřejmostí je i odolnost IP68, takže je možno se s telefonem potopit do cca 1 metru a záruka, že prach nemá šanci dostat se dovnitř.

Model bude u nás dostupný ve čtyřech barevných variantách – zelené, modré, žluté a černé.

Doporučená prodejní cena jest 18 999 Kč a pro ty, kdo koupí do 4. 10. 2024 je i možnost bonusu k výkupu starého zařízení až 3 000 Kč a 50% sleva na ochranné kryty.

TABLETY GALAXY TAB S10 ULTRA A GALAXY TAB S10+

To ale není vše Horste! Společně s FE telefonem přicházejí i nové modely tabletů. Mohutné displeje 14,6" (Tab S10 Ultra) a 12,4" (Tab S10+) jsou jak dělané pro všechny druhy užití – od práce přes kreativu až po odpočinkové aktivity. Co se nám skutečně líbilo, byla nově vyšperkovaná technologie Anti Reflection, která o sobě za slunného dne dávala skutečně vědět a o odlesky je bezpečně postaráno.

Zde už se od poslední řadou hýbalo s výkonem skutečně markantně. Procesory hlásí o 18 % vyšší rychlost a o 28 % výkonnější grafiku.

AI VLÁDNE VŠEM, AI JIM VŠEM KÁŽE

I tady je veliký důraz na umělou inteligenci. Při práci s textem opět pomáhá s jeho úpravou (pokud si tak přejete), nyní i zarovnává text psaný dotykovým perem S Pen (to je mimoděk součástí balení), takže pokud píšete jako váš doktor, budete to mít alespoň hezky zarovnané. Ba dokonce váš ručně psaný text rovnou převede do přehledných dokumentů. Dokumenty samotné se dočkaly vlastního překladatele, který má velmi intuitivní vlastní vrstvu přeloženého textu.

Aby ale AI nezůstalo jen u textů, skečů a fotografií (stejně jako v S24 FE), pouští se i do zvuků. Kolikrát jste v životě filmařům nebo tvůrcům videí nadávali za to, že hudba či zvukové efekty přehlušují dialogy? Já tedy často, proto mě těší, že si ze Samsung televizí tablety vypůjčují funkci AI, která tyto nedostatky v hlasitosti zaznamená, vše v okolní o něco ztlumí a lidské hlasy naopak dá do popředí.

Jako příslušenství lze dokoupit klávesnici, kterou můžete vidět na obrázku níže. Buďto Slim za cca 5 799 Kč či plnohodnotnou za 9 799 Kč. Obě pak disponují speciálním tlačítkem na vyvolání AI asistenta kdykoliv je potřeba – jediná škoda je, že dle našich testování neumí reagovat na obsah, s kterým pracujete.

Jak nové tablety, tak S24 FE budou disponovat Super-Fast Charging systémem.

BATERIE NA ROZDÁVÁNÍ, CHYTRÁ DOMÁCNOST, ALE ZA JAKOU CENU?

Samsung poslal do tabletů solidně nadupané baterie. Vybavenější varianta Ultra se pyšní 11200mAh baterií, zatímco druhý model S10+ si vystačí s 10090mAh. Obě dobijete maximálním výkonem 45 W.

Pokud disponujete chytrou domácností řad SmartThing, můžou se tablety stát vašimi centrálními jednotkami pro ně. Vygenerovat lze 3D mapu vaší domácnosti a z pohodlí ji pak ovládat, sledovat spotřebu energie a optimalizovat ji.

Stroje jsou to skutečně nabité, a tak se nelze divit jejich cenně:

  • Galaxy Tab S10+: 256 GB, 12 GB RAM Wi-Fi 27 999 Kč / 5G 31 999 Kč
  • 512 GB, 12 GB RAM Wi-Fi 30 999 Kč / 5G 34 999 Kč
  • Galaxy Tab S10 Ultra: 256 GB, 12 GB RAM Wi-Fi 32 999 Kč / 5G 37 499 Kč
  • 512 GB, 12 GB RAM Wi-Fi 36 999 Kč / 5G 40 499 Kč
  • 1TB, 16 GB RAM Wi-Fi 43 999 Kč