Ve francouzských kancelářích společnosti Nvidia údajně proběhla razie vedená tamním úřadem pro hospodářskou soutěž (Autorité de la concurrence). Místní orgány totiž pojaly podezření, že byl výrobce grafických čipů pro všechny druhy počítačů zapojen do protisoutěžních praktik. O situaci jako první informoval list The Wall Street Journal.

Dozorčí úřad se už delší dobu zabývá nekalými jednáními v oblasti cloud computingu. Konkrétně se obává, že by velké společnosti mohly se svým přístupem k vysokému výpočetnímu výkonu vyloučit z trhu menší konkurenty.

Nvidia je v současné době největším světovým výrobcem čipů používaných pro práci se strojovým učením a umělou inteligencí. Poptávka po jejích řešeních masivně vzrostla po spuštění generativního nástroje ChatGPT, čímž odstartoval takzvaný „AI boom“.

Podobně, jako se za dob krypto mánie skupovaly hráčské grafické karty pro těžbu virtuálních měn, se nyní ve velkém pořizují superčipy jako Nvidia H100 či Nvidia A100. Extrémní zájem o tyto technologie, který Nvidia nedokáže včas uspokojovat, má za následek dramatický nárůst cen a zvýšení čekací doby.

Francouzský úřad pro hospodářskou soutěž ve středu vydal stanovisko, v němž hovoří o neohlášení inspekci v odvětví grafických karet. K nejmenovanému subjektu, který vyšetřuje, ani jeho údajným nekalým praktikám se však nehodlá vyjadřovat.

Nvidia odmítla zprávy o údajném zátahu komentovat, píše agentura Reuters.