Notebook, který je zároveň konzole, handheld společnosti AOKZOE, konzole AYANEO 2 Geek a další. Všechna tato zařízení mají společnou jednu důležitou věc – pohání je procesor Ryzen 7 6800U. Společnost Valve se nyní rozhodla, že začne přizpůsobovat svůj operační systém SteamOS právě tomuto procesoru.

Valve se proto spojilo s firmou GPD, která vytvořila onen notebook s konzolovými ovládacími prvky, jenž nese název GPD WIN Max 2. Přestože má toto zařízení pouze 10palcový displej, jeho tvůrci se snaží, aby z něj byl skutečně dobrý herní stroj. Nabízí proto až 32GB operační paměť nebo 2TB SSD disk. A pokud by si někdo s malým dotykovým displejem nevystačil, může si pomocí HDMI připojit standardní monitor.

Momentálně běží kampaň na platformě INDIEGOGO a v komentářové sekci se fanoušci často ptají na podrobnosti. Jeden z nich vznesl dotaz, zda GPD plánuje integraci se SteamOS. Společnost mu na to odpověděla:

„Již v březnu tohoto roku nás společnost Valve kontaktovala ohledně návrhu spolupráce. Valve potřebuje vytvořit vhodný SteamOS pro náš handheld s procesorem 6800U, musíme tedy poskytnout zařízení zástupci společnosti.“ Proces vylepšení systému právě pro CPU Ryzen 7 6800U může údajně trvat až půl roku.

Jak už bylo ale na začátku článku zmíněno – GPD není jediným uživatelem tohoto procesoru, vylepšení Steam OS tak určitě ocení i jiní výrobci a jejich zákazníci.