Webu The Verge se povedlo získat přímo od dvou zaměstnanců společnosti Valve informace o směřování vývoje jejího hardwaru v příštích několika letech. Pracovníci potvrdili, že se dočkáme jak nové kapesní konzole Steam Deck, tak dalšího herního ovladače Steam Controller. V případě konzole však poněkud překvapivě nemáme očekávat vylepšení v oblasti výkonu. Novější procesory AMD Ryzen 6800U a Radeon 680M prý nenabízejí dostatečný mezigenerační výkonnostní skok na to, aby je firma využila.

Společnost se údajně s novou generací zaměří na vylepšení výdrže baterie a využití mnohem kvalitnějšího displeje. Kromě konzole by Valve rádo uvedlo i novou generaci svého herního ovladače nebo opět oživilo koncept takzvaných Steam Machines (malé herní počítače). Zdroje ale dodávají, že vývoj nového Steam Decku je pro firmu tak časově náročný, že si na ostatní hardware budeme muset počkat. Ve hře má proto být i spolupráce s externími firmami.

Valve ale nezanevřelo ani na aktuální generaci své konzole. Pracuje na vylepšení, jež nabídne například jiný systém uchycení baterie, který by měl značně zjednodušit její výměnu, což byl jeden z hlavních nedostatků kritizovaných při rozborech. Kromě toho má nová verze také upravené chlazení, které by mělo být méně hlučné. I přes tato zajímavá zjištění je konkrétní datum vydaní zbrusu nového hardwaru bohužel neznámé.