Xiaomi se rozhodně neřídí jen zbytkem trhu a i samo představuje revoluční technologie, které by se v našich telefonech mohly v budoucnu objevit. Aby se v oblasti těchto mnohdy až bláznivých funkcí mohla značka pořádně vyřádit, vydává nepravidelně sérii Mi MIX. Ta teď opět přinese nevídanou technologii.

První telefon zmíněné série měl displej takřka po celém povrchu - a to i ze zadní strany. Poslední přírůstek obsahoval v těle mechanicky „vyjíždějící“ přední kameru. Teď Xiaomi přináší zase něco nového; v telefonu bude kapalná čočka.

Přečtěte si také: Xiaomi 14 je venku. Nastává nová éra mobilní fotografie a výkonu i pro hry?

JAK KAPALNÁ ČOČKA FUNGUJE?

Určitě si umíte představit list stromu, na kterém leží kapka vody. Přes ni si pak můžete všimnout zvětšení listu pod ní. V případě čočky je pak konduktivní tekutina mezi skly, a díky jejímu unikátnímu složení při použití napětí změní strukturu. Tak může být dosaženo velmi přesného přiblížení.

Věda za těmito procesy je relativně komplexní, nám ale stačí vědět, že když pozměníme vlastnosti skla, které tekutinu drží, můžeme na jednom senzoru zachycovat jak vzdálené telefoto, tak mikroskopické fotografie z velké blízkosti.

JAK JI VYUŽIJE XIAOMI?

Díky technologii, kterou Xiaomi samo vyvinulo, bude ostření velice rychlé a precizní. Na rozdíl od běžných optik tady totiž mechanismus funguje na mnohem menší ploše, a tak docílí větších rychlostí.

Pro budoucí uživatele to znamená, že telefonu by teoreticky stačil jen jeden senzor místo celé skupiny, kterou většinou nyní vlajkové lodě využívají. Modul fotoaparátu by díky této technologii navíc měl být znatelně menší.