Až se zase budete nořit do světa virtuální reality, radši si dejte pozor na to, co je kolem vás. Jinak můžete zranit sebe, někoho dalšího nebo něco rozbít. Minimálně to říkají data od jedné z pojišťovacích společností ve Spojeném království.

Aviva zažila meziročně 31% nárůst nahlášených událostí souvisejících s VR. Společnost říká, že trend není novinkou. Podobně to prý vypadalo už s dřívějšími „sportovními“ konzolemi či jiným vybavením, které zahrnuje pohyb.

Co se týče samotného VR, ani tady potíže nejsou novinkou minulého roku. Počet nahlášených událostí od roku 2016 stoupl dokonce o 68 %. Průměrný nahlášený incident pak vyjde na asi 20 000 korun (800 eur). Nejčastěji jde o rozbité televize od létajících ovladačů.

Aviva varuje, aby byli hráči při pobytu ve virtuální realitě opatrnější a ideálně ještě před hrou vyčistili své okolí či schovali věci, které by se jim mohlo „podařit“ rozbít. Také doporučuje přidat ke své pojistce domácnosti krytí nechtěného poškození.

Trend se asi jen tak nezastaví. Oculus Quest 2 se stále prodává skvěle a nebude překvapením, když bude pojistných událostí v roce 2022 zase o dvouciferné procento více. Navíc má brzy dorazit PlayStation VR2 pro PlayStation 5.