Newyorská policie (NYPD) již v minulosti začala využívat moderní technologie jako drony a robotické psy, ale nyní se město rozhodlo posunout technologickou hranici ještě dále. Starosta Eric Adams oznámil, že metropole uzavřela dohodu o pronájmu bezpečnostního robota Knightscope K5 na dvouměsíční zkušební dobu. Ten bude hlídkovat na stanici metra na Times Square, a to konkrétně v nočních hodinách od půlnoci do 6:00 ráno.

Robot Knightscope K5, který váží 191 kilogramů, bude vybaven kamerou nahrávající video. Tato nahrávka bude sloužit jako důkazní materiál, který bude možné později prohlédnout v případě nouze nebo vyšetřování zločinu. Je důležité poznamenat, že robot nebude nahrávat zvuk, což je v souladu s regulacemi na ochranu soukromí.

Kromě videozáznamu bude robot také vybaven tlačítkem, které budou moct občané stisknout, pokud budou chtít položit otázku nebo nahlásit incident. Během prvních dvou týdnů svého působení se robot bude učit mapu stanice metra, aby mohl efektivně hlídkovat a reagovat na různé situace.

Město New York také uvedlo, že pokud se rozhodne robota nadále využívat, bude hlídkovat sám. Roboti tohoto typu se již používají na letištích a v obchodních centrech. Podle oficiálních údajů je kriminalita v metru nižší o 4,5 % než v loňském roce, a přestože někteří cestující se cítí po nedávných násilných útocích v metru neklidně, robotická hlídka by mohla být krokem k zlepšení bezpečnosti.

Na video reportáž týkající se oznámení bezpečnostního robota v metru se můžete podívat níže.

NYPD robot