Reggie_gakil, uživatel sociální sítě Reddit, zveřejnil fotografie, které ukazují roztavený 16pinový konektor u grafické karty Nvidia GeForce RTX 4090. Nejednalo se přitom o Founders edici, nýbrž model RTX 4090 Gaming OC z dílny společnosti GIGABYTE.

Snímky zachycují, jak se napájecí adaptér, který převádí čtyři 8pinové konektory na jeden 16pinový, i konektor na PCB roztavily. V diskuzi pod příspěvkem uživatel tvrdil, že se mu tak stalo při hraní hry Red Dead Redemption II.

Problém zjevně nastal okolo hlavních dvanácti pinů. Ze snímků je ale více než jasné, že se adaptér kompletně spálil. Tento kabel je součástí každého balení a jeho ohýbání či přílišné namáhání může vést k nestandardním teplotám nebo situacím, jaká se právě tomuto nešťastníkovi přihodila.

Uživatel uvádí, že netuší, jak se to stalo. Grafická karta prý začala zapáchat a také se z ní začalo kouřit. Děsivé je, že Reggie_gakil není jediným, kdo se s podobnou situací setkal. V diskuzi si lze všimnout komentářů od dalších lidí. Například NoDuelsPolicy uvádí:

„Nejste jediný. Dnes se mi to stalo také, ale nebylo to tak strašné jako u vás. Před pár hodinami jsem hrál Black Desert se svou partou. Najednou zčernala obrazovka a všechny větráky se začaly točit na 100 %. Vypnul jsem počítač a po chvíli zkoumání jsem si všiml, že je poškozený napájecí adaptér.“

„Měl jsem stejný problém (žiju v Belgii), moje RTX 4090 Master se porouchala kvůli 12pinovému konektoru (už jsem ho poslal zpět). Je to velmi vážné, v nejhorším případě to může způsobit požár, v nejlepším případě to zabije GPU, adaptér a možná i zdroj,“ uvedl uživatel LGL-Goforce.

Autorovi původního příspěvku se už do soukromých zpráv na Redditu ozval zaměstnanec samotné Nvidie, více informací o dalším postupu ale veřejnosti neposkytl.