Nvidia se z firmy známé mezi PC nadšenci vypracovala na jedno z nejomílanějších jmen současného technologického světa. Mohou za to především její průlomová řešení pro vývoj umělé inteligence či modelů strojového učení, o něž je v současné době masivní poptávka.

Jako přední dodavatel superčipů pro trénování AI se Nvidia těší nevídanému růstu příjmů. Otázka, zda je úspěch zeleného týmu výplodem pouhého štěstí, anebo výsledkem dlouholeté píle a vize, se jeví jako zajímavé téma pro delší diskuzi. U konkurence mají nicméně jasno.

Generální ředitel americké společnosti Intel, která rovněž představuje důležitého hráče na poli počítačového hardwaru, si během debaty na MIT postěžoval na „mimořádné štěstí“ Nvidie. Podle Pata Gelsingera se výrobce čipů H100 a A100 pouze nacházel ve správný čas na správném místě.

„Jensen [Jensen Huang, generální ředitel Nvidie, pozn. redakce] pracoval velmi tvrdě na dosažení vysokého výpočetního výkonu, zejména v oblasti grafiky, ale pak ho potkalo nehorázné štěstí,“ prohlásil Gelsinger během diskuze. „Dokonce ani nechtěli [Nvidia] podporovat svůj první AI projekt,“ dodal.

Gelsinger také naznačil, že Intel dnes mohl být tou společností, která by místo Nvidie vládla trhu s čipy pro umělou inteligenci, kdyby se před třinácti lety nezrušil projekt Larrabee. „Když mě před 13 lety vyhodili ze Intelu, zničili projekt, který by změnil podobu umělé inteligence,“ lamentoval Gelsinger.

Pod Larrabee si v podstatě můžeme představit pokus procesorového krále o vstup na trh s dedikovanými grafickými kartami. Žádné z řešení se však nikdy nedočkalo svého umístění na trh. Minimálně jeden z prototypů nicméně existuje dodnes a začátkem loňského roku o něm informoval zahraniční server Tom's Hardware v souvislosti s jeho vydražením na tržišti eBay.

Současným názorům Pata Gelsingera odporuje Bryan Catanzaro, který se na projektu Larrabee dříve podílel a v současné době působí jako viceprezident Nvidie, zabývající se aplikovaným výzkumem hlubokého učení.

„Dominantní postavení společnosti NVIDIA nebylo výsledkem štěstí. Přišlo díky vizi a provedení. Což Intelu chybělo,“ napsal Catanzaro na sociální síť X.