Před rokem jsme poprvé viděli, co dokáže připravovaná nová verze Unreal Enginu. Společnost Epic Games svou technologii postupně zdokonaluje a dnes nám předvedla možnosti, kterých je schopen Unreal Engine 5 dosáhnout. Vývojáři díky enginu budou moci vytvářet detailní hry s neuvěřitelnou grafikou.

Unreal Engine 5 je nyní k dispozici v předběžném přístupu pro vývojáře. Jeho plná verze bude vydána na začátku roku 2022. Abychom si dokázali představit, co nás v budoucích hrách čeká, zveřejnil Epic propracované technologické demo. To běží na PlayStationu 5 i Xboxu Series X/S.

Technologické demo nazvané Valley of the Ancient ukazuje nové funkce jako jsou Nanite a Lumen. Ty slibují generační skok ve vizuální věrnosti. Video se věnuje také některým novým systémů pro vývojáře, jako je World Partition, který rozděluje rozsáhlé herní světy na části, aby tvůrci mohli zefektivnit své procesy. Integrace Quixelu navíc umožňuje vývojářům rychleji a snadněji začlenit do svých her fotorealistické předměty a objekty.

Velkou novinkou Unreal Enginu 5 je možnost, aby několik členů studií pracovalo na stejné scéně současně, aniž by se navzájem rušili. Epic se zaměřil také na postavy a jejich pózy, pohyby a akci během animací. Zvuk zase ovlivňuje nástroj MetaSounds, jenž umožňuje snadno nakonfigurovat celý zvukový systém podle představ vývojářů.

Vývojáři mají být schopni vytvářet scény s dynamickým nasvícením, které se přizpůsobí každé situaci v závislosti na denní době nebo na tom, zda se postava nachází ve vnitřním nebo venkovním prostoru.

Nanite je systém mikropolygonální geometrie, jenž umožňuje jednoduchým způsobem vytvářet díla s obrovským množstvím detailů. Navíc je možné přímo přesouvat objekty složené z milionů polygonů naskenovaných pomocí fotogrammetrie a bez problémů zachovat snímkovou frekvenci.

Přečtěte si také: Plné využití DualSense ve hrách pro PS5. Vývojáři promluvili o detailech

Demo Valley of the Ancient si mohou vývojáři bezplatně stáhnout a využít ho jako ukázkový projekt, který jim pomůže seznámit se s novými nástroji. Podle Epicu jde o bohatou a praktickou ukázku toho, jak lze využít nové funkce obsažené v Unreal Enginu 5 v rámci předběžného přístupu. Vývojáři mohou demo libovolně upravovat a přizpůsobit si ho podle svých představ.

Epic slibuje, že Unreal Engine 5 bude plně kompatibilní s Unreal Engine 4 a rozpracované projekty bude možné bez problémů přesunout do nového grafického enginu.

Pro Unreal Engine 5 bylo zatím oznámeno jen několik her. Jednou z nich je Fortnite od Epic Games. Studio dnes uvedlo, že na přechodu na Unreal Engine 5 pro Fortnite pracuje. Z nedávné doby víme, že na Unreal Enginu 5 poběží nové tituly od autorů série Gears of War z týmu The Coalition. Dá se očekávat i hry od PlayStation Studios, když Sony postupně investovala do Epic Games - nejprve 250 milionů a poté 200 milionů dolarů.